2020. október 7., szerda

DRÁGA KÉZFOGÁS: 11 PONT AZ ORVOSOK TÖRTÉNELMI BÉREMELÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.10.06.


Hatalomtechnikai bemutatót tartott a kormány a Magyar Orvosi Kamarának, amely a hétvégén még diadalittasan jelentette ki, hogy a kabinet változtatások nélkül elfogadta a javaslatát az egészségügyi bérek történelmi mértékű emelésére. Csakhogy a béremelés inkább egyfajta jövedelempótlás lesz: a kormány egyúttal erőteljes lépést tett a magánpraxisok visszaszorítására. Cikkünkben háttérbeszélgetések segítségével feltárjuk a kormány és az orvosok közti „drága kézfogás” minden részletét.


Drága kézfogás volt a kormány és a kamara között. A következő két és fél hónapban orvosok tízezreinek kell dönteniük, felhagynak-e a magánpraxisukkal, bezárják-e a cégüket, amelyen keresztül más közkórházakban pénzt kerestek, vagy inkább kivárnak, hátha mentességet kaphatnak az új szabályok alól.

A kormány nagyot húzott: ha innentől az orvosok fanyalognak, a közvélemény egészségügyhöz kevésbé értő része ellenük fordulhat. Márpedig fanyalognak.

Egy ideális világban az orvosoknak van egy fix állásuk, és megélnek abból. A magyar kormány lényegében ezt tűzte ki célul, amikor elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az orvosi bérek következő három évben történő százszázalékos emelésére. Háttérbeszélgetéseinkből kiderült, hogy a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott egyeztetéseken szóba került az is, miként lehetne megszüntetni a hálapénzt vagy azt a jelenséget, hogy a nagyvárosokban kora délután kiürülnek a kórházak, és az orvosok elindulnak a második vagy harmadik munkahelyükre, valamelyik magánklinikára vagy a saját rendelőjükbe. Ám a kamara azt hitte, hogy ezek csak távlati tervek (a kormány tíz éve mondja, hogy a magán-egészségügyet le szeretné választani a közellátásról). A hálapénz megszüntetése is téma volt már az első Orbán-kabinet idején, mégsem történt azóta semmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.