2020. október 20., kedd

KARÁCSONY GERGELY: KI AKARJÁK TÖRNI A NYAKUNKAT

TELEX.HU
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, TENCZER GÁBOR
2020.10.20.


Karácsony Gergely állítja, egyetlen porcikája sem kívánja a miniszterelnökséget, és arra biztat mindenkit, akiben van ambíció az ország vezetésére, hogy induljon el a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy miért nem száll ki a pártpolitikából, és hogy ami most zajlik az önkormányzatok és a kormány között, az szerinte politikailag a Fidesznek csak ártalmas. Szó volt Gyurcsányról, a judapestező összellenzéki szerencsi jelöltről, de a fővárosnál maradva a Bubiról, a Tiborcz-adóról, az ingyen-BKV-ról, és a vírus elleni védekezésről is. Interjú.


Letelt az első éve, hányast adna a teljesítményére?

Négyes alát.

Miért?

Mindent lehet jobban csinálni. Mindig van mit tanulni, mindig van min javítani. Szeretnék is még javulni a ciklusban.

Miben?

Az a koalíció, ami megnyerte a választást, még soha nem kormányzott együtt. Egy csomó mindent ellenzékből nem láttunk át, mert nem is lehet onnan átlátni, így sok mindent újra kellett gondolni. Ráadásul tavasszal jött egy világjárvány, amire nem lehetett felkészülni. Ez fél évet elvett az első évünkből. Finoman szólva sem segített ebben, hogy a kormány a járványkezelésben sem vette kutyába se az önkormányzatokat, miközben azok éppen a kormánynak jogszabályban előírt feladatokat látták el – a kormány helyett. De minden lépés, amit megtettünk, jó irányba vezet. Igen, van még mit fejlődni, de én inkább méltányos lennék a kollégáimmal, és persze magammal is, ezért ez egy jóindulatú osztályzat.

Az elmúlt egy évvel a budapestiek nyertek?

Ők biztosan, szerintem nagyon sokat, igen. Több ezer fát megmentettünk a kivágástól, mert olyan beruházásokat örököltünk meg, amiket át kellett gondolni. És azért említem ezt az apróságnak tűnő dolgot, mert ebben testesül meg a szemléletváltás, amit elértünk. Eddig úgy tervezték a beruházásokat, hogy nem volt fontos a zöld szempont. Mióta itt vagyunk, kiderült, lehet ezt másként is. Egy vezetési modell és stílus változott, aminek lényege, hogy a város ügyeibe bevonjuk a budapestieket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.