2020. október 15., csütörtök

MAGYAR GYÖRGY: MÉG JÓ, HOGY A KATONATISZT NEM KÖTELEZI A DIÁKOKAT, HOGY MASÍROZZANAK FEL-ALÁ

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.10.15.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem két frissen kinevezett rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár kedden közölte: nyilatkoztatja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel. Szarka Gábor, a volt katonatiszt azt írta: keddtől megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal, aki mégis együttműködne velük, azzal szemben „munkajogi felelősséget” emlegetett.


Magyar György ügyvéd a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában a hírre reagálva, azzal kezdte: ha jól érti, és a hallgatóktól és a dolgozóktól is kérik ezt a nyilatkozatot, akkor a jog különbséget tesz. Más szabályok és kötelezettségek vonatkoznak egy munkavállalóra a munkáltatóval szemben, és mások a diákokra az egyetem felé, a kettő összemosása szakmaiatlan. A „professzor vagy hozzáértő katonatiszt”, aki elkezdett intézkedni, nem nézett ennek utána teljeskörűen – tette hozzá. Ugyanis a kancellárt az egyetemi intézmények pénzügyi, finanszírozási hátterének biztosítására nevezik ki, nincs feljogosítva arra, hogy a hallgatókat nyilatkozattételre kötelezze, velük nem áll jogviszonyban.

Bolgár György kérdésére, miszerint követelhet-e bárki a dolgozóktól hűségnyilatkozatot, az ügyvéd azt mondta: a munkáltató adhat utasítást azoknak, akiket alkalmaz. Sztrájkot jelentettek be a munkavállalók, ha ennek jogszerűségét vitatja a munkáltató, azt a bíróságnak kell elbírálnia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.