2020. október 1., csütörtök

TÚLÉLI AZ ŐSZT AZ AMERIKAI DEMOKRÁCIA?

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.09.30.


A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy azokban az országokban, ahol megszűnik a politikai közép, leromlik a közéleti párbeszéd minősége és átpolitizálódnak a független intézmények, a demokrácia a megszűnés felé halad. Az Egyesült Államokban a jelek szerint éppen ez történik. Nehéz megmondani, hogy mennyiben tudható be ez Donald Trump amerikai elnök személyes aknamunkájának, és mennyire volt elkerülhetetlen, hogy az évtizedek óta ható, egyre feszültebb helyzetet eredményező folyamatok ide vezessenek.

Most mindenesetre egyre többen számítanak arra, hogy a novemberi választások körül teljes káosz lesz. Sőt, a dolog ennél egy lépéssel konkrétabb: Trump gyakorlatilag előre bejelentette, hogy nem fog távozni a posztjáról a választás után, és hogy a választásnak nem feltétlenül a leadott szavazatok alapján kell eldőlnie. Azaz tulajdonképpen a választás elcsalására készül. Ez nem egy titkos összeesküvés, az elnök és szövetségeseinek nyilvános nyilatkozataiból kirajzolódik egy teljes akcióterv, aminek eredményeként – az államhatalom teljes arzenáljának bevetésével, információs és utcai káosz szításával, majd az átpolitizált bíróságok végső döntésével – akkor is kísérletet tennének a hatalomváltás megakadályozására, ha a választói akarat egyértelműen efelé mutatna.

Ezekre az eszközökre szükség is lehet, mivel Trump egész elnöki ciklusa alatt példátlanul népszerűtlen volt a korábbi elnökökhöz képest, és ezen szinte semmilyen esemény nem tudott érdemben változtatni. Ez annak fényében nem is lehet teljesen meglepő, hogy kormányzása alatt az általános káosz mellett az volt igazán feltűnő, hogy kizárólag saját bázisa felé tett gesztusokat. Ennek megfelelően demokrata kihívója, Joe Biden (dinamikusnak nem mondható kampánya ellenére) országosan jelentős, 7-8 százalékos előnyben van vele szemben. Csakhogy az amerikai választási rendszer meglepően antidemokratikus beépített jellegzetességei és néhány aktív intézkedés segítségével ezt azt előnyt lényegében le lehet radírozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.