2020. október 20., kedd

ÚJABB BÁB ORBÁN KEZÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.20.


„A következő két és fél hónapban megpróbálja megismerni a Kúria véleményét az intézmény jövőjéről, és maga is megosztja elképzeléseit a bírákkal. Terveit ezután hozza majd nyilvánosságra” – így nyilatkozott Varga András Zsolt az MTI-nek, miután az országgyűlés többsége (egyenlő: Fidesz) megválasztotta a Kúria elnökének, kilenc évre. Azt is mondta Varga Zs., hogy megválasztásával Magyarország fejezte ki bizalmát iránta.

Szeretem ezeket a szavakat, az ilyen kifejezéseket. Nagyjából olyanok, mint a nemzeti konzultációból levont kormányzati következtetések (vö: Magyarországnak működnie kell). Semmi közük a valósághoz, valahol a kormánypárti kommunikációs laborban készülnek. Feltehetően Varga Zs. is onnan importálta bizalomra utaló opusát. A magyar emberek többségének ugyanis fogalma nincs Varga Zs. eddigi működéséről, sajnos arról sem, hogy Polt Péter tökéletes kiszolgálója volt. És: nagy valószínűséggel arról sem, hogy milyen veszélybe került általa az igazságszolgáltatásnak ez, az eddig viszonylag függetlenül működő ága.

De nem ezért, vagy nem csak ezért idéztem be a leendő főbíró (atyaúristen: kilenc évre…) a távirati irodának adott nyilatkozatát, hanem annak tartalma miatt. Azt mondja ugyanis, hogy megpróbálja megismerni a Kúria véleményét a jövőről, ismerteti a saját elképzeléseit, és ezután hozza majd nyilvánosságra terveit. Tessék mondani: helyes ez a sorrend? Valakit nem azért küldünk egy intézmény élére, mert megismertük, mit is akar tenni, hogy akarja azt vezetni, mik a pontos tervei, le akarja-e cserélni a bírók egy részét, hogyan viszonyul a politikához? Nem azért írnak ki ilyen posztokra pályázatot, hogy a döntéshozók biztosak lehessenek benne: arra alkalmas személyre szavaztak? Vajon a magyar emberek halmazába – akikre ugye Varga hivatkozik – nem tartoznak bele éppen a legérintettebbek, akiket irányítani hivatott?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.