2020. október 10., szombat

VIGYÁZÓ SZEMÜKET 2022-RE VETIK

NÉPSZAVA
Szerzők: KÓSA ANDRÁS, DOROS JUDIT
2020.10.10.


Papíron a Fidesz-KDNP kétharmada a tét, valójában inkább az ellenzéki összefogás és a centrális erőtér próbája a vasárnapi borsodi választás.

A 6-os számú egyéni választókerület legnagyobb lélekszámú települése a stabilan baloldali Tiszaújváros, de idetartozik jó néhány olyan Tokaj-Hegyaljai falu, kisváros is, ahol inkább a jobboldalé a terep. Így nem meglepő, hogy 2018-ban a Fidesz felső vezetésével jó kapcsolatokat ápoló – a 2000-es években Orbán Viktor nagy botrányt kavart tokaj-hegyaljai ügyeit elsimító –, felesége céges tisztségei révén a NER gazdasági hátországába is beágyazott Koncz Ferenc 49 százalékot szerezve lett a térség parlamenti képviselője. 

A politikus idén júliusban motorbalesetben elhunyt, halálával elvileg megszűnt a kormánypárt kétharmados parlamenti többsége. Ám a minősített többség akkor is biztosított, ha most nem a fideszes jelölt, az elhunyt képviselő lánya, Koncz Zsófia nyer: Ritter Imre német nemzetiségi képviselő eddig rendszerint a kormányoldallal szavazott. 

A választásnak mégis van tétje: ha kiderül, hogy a februári dunaújvárosi voksoláshoz hasonlóan itt is jól vizsgázik az ellenzéki összefogás és megnyerik a kerületet, akkor bizonyítást nyer, hogy a vele szemben álló pártok megosztásán alapuló fideszes centrális erőtér kifújt. A kormánypárt választása nem véletlenül esett Koncz 30 éves lányára: egyrészt így próbálják megszólítani a fiatalokat, akiknek körében messze nem állnak olyan jól, másrészt kihasználnák, hogy a család helyben népszerű. Igaz, a döntés bizonyos szempontból megosztja a választókerület fideszes politikusait: többen azt mondták lapunknak, nem jó üzenet, hogy egyfajta „öröklési rend” érvényesült. A korábban a Fidelitasban politizáló, a „provokátorfigyelő” ötletével elhíresült, majd a washingtoni nagykövetségen állást kapott Koncz Zsófiát többen tapasztalatlannak vélik, aki a politikai terepen bizonytalanul mozog, az elmúlt hetekben több hibát vétet (egy alkalommal fordított magyar zászlóval jelentek meg kampányagai). 

Az utóbbi hetekben alig volt nap, amikor ne tűnt volna fel valamelyik miniszter, államtitkár vagy jobboldali politikus a fideszes jelölt oldalán. A párt kerületben nemcsak olcsó zöldségeket árult, de az egyik államtitkár még laptopokat is osztogatott Koncz Zsófia kampánymaszkját viselve. Érdeklődésünkre, hogy ez a nyomulás azzal van-e összefüggésbe, hogy rosszul állnak a felmérésekben, több kormánypárti forrás azt állította, minimum 5 százalékos a különbség Koncz javára, ám nem mernek leülni a babérokra: mindenáron el akarják kerülni, hogy az ellenzéki összefogás megerősítést kapjon. 

Bíró László, az ellenzék jelöltje is sokat szerepelt a kormánypárti sajtóban, de negatív előjellel: korábbi antiszemita kijelentései miatt – amiért bocsánatot kért –, csődbe jutott vállalkozása, s az ott állítólag ki nem fizetett munkabérek miatt – amit viszont a jelölt tagadott – napi szinten foglalkozott vele a jobboldali sajtó. A baloldali és liberális szavazók egy része a múltbeli kijelentései miatt valóban nem rajong a jobbikos politikusért, bár volt, aki lapunknak úgy fogalmazott: a penetráns kormánypárti „propaganda” még azokban is együttérzést válthatott ki felé, akik amúgy nem kedvelték. Bár az MSZP borsodi vezetői eleinte azt szerették volna, hogy – Bráz György volt tiszaújvárosi polgármestere személyében – baloldali politikus induljon, ám végül beálltak Bíró mögé, aki 2018-as választáson másodiknak futott be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.