2020. november 14., szombat

AMERIKA DILEMMÁJA: BEKASZTLIZNI A FŐGÓRÉT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2020.11.14.


- Bár Donald Trump még mindig a tagadó fázisban van, minden valószínűség szerint elbukta az amerikai elnökválasztást, így a pozíciójából fakadó törvény előtti védettsége le fog járni, amint január 20-án – így vagy úgy, de – elhagyja a Fehér Házat.

- A nagy kérdés az lesz, hogy büntetőeljárás alá vonható-e. Egyelőre keveset tudni arról, hogy az ügyészek hogyan nyúlnának a hátrahagyott bizonyítékokhoz, ha egyáltalán vádat akarnának emelni.

A Trump elleni vádemelés hatalmasat szólna, ugyanakkor kockázatos lehet a vádlottak padjára állítani egy volt amerikai elnököt. A megválasztott elnök, Joe Biden elnökségét beárnyékolná ez a vita, és feldühítené Trump követőit is. Trump már eleve régóta a baloldali gyűlölet és a szelektív igazságszolgáltatás áldozataként tetszeleg, és sok híve egyetértene vele, bármilyen erős bizonyítékok alapján is folyna ellene büntetőeljárás.

De a kérdést megfordítva is felmerül egy probléma: ha az ügyészek arra jutnának, hogy egyértelmű és meggyőző bizonyítékot találtak Trump bűnösségére, akkor a büntetőeljárás elmulasztása arra ösztönözhetné a jövő elnökeit, hogy a legrosszabb ösztöneikre hallgatva megszegjék a szabályokat és a törvényt, hiszen az Egyesült Államok nem tudja őket elszámoltatni. Aki elnökké válik, onnantól too big to fail, és ez Trumpra is vonatkozna, aki 2024-ben újból elindulhat az elnökségért.

Ez az USA dilemmája: olyan ország akarnak-e lenni, ahol az új elnök lecsukatja az elődjét, vagy olyan, ahol egy bukott elnök is a törvények fölött állhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.