2020. november 8., vasárnap

MANDINER: VÉTÓZHATJA ORBÁN AZ UNIÓS KÖLTSÉGVETÉST, HA JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELEKHEZ KÖTIK A FORRÁSOK KIFIZETÉSÉT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.11.08.


Kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ha jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését – írja a mandiner.hu-ra hivatkozva az MTI. A kormányfő minderről levelet is írt az EU német soros elnökségének.

Ahogy azt mi is megírtuk csütörtökön, valóban a jogállamiság bizonyos feltételeihez fogják a jövőben kötni az EU-s fejlesztési pénzek tagállamok közötti szétosztását az Európai Tanács és az Európai Parlament között kötött megállapodás értelmében.

A kidolgozott feltételrendszer értelmében:

- A végleges szöveg a jogállamiság feltételeit (rule of law) fogja szövegszerűen tartalmazni, nem egy általánosabb „demokráciára, alapjogokra” tett utalást, ugyanakkor a végleges megállapodásba bekerülő szövegrész szerint a jogállamiság mellett „más alapértékeket” is figyelembe kell venni.

- Ahhoz, hogy jogállamisági eljárást indítsanak egy tagállam ellen, két feltételnek teljesülnie kell: 1, már létező, nyílt megszegése a jogállam követelményeinek, 2, ezek a jogsértések „az EU költségvetésében érintett pénzek elosztására vagy az Európai Unió anyagi érdekeire nagy hatást gyakorolnak.”

- Példaként hozzák fel ilyen esetekre a bírói függetlenség veszélyeztetését, állami szervek jogellenes intézkedéseinek sikertelen megakadályozását, állami források közintézményektől való jogellenes visszatartását, a jogorvoslati eszközök korlátozását.

- Az EP eredeti javaslata egy belső szakértői csoportról, ami jogállamisági eljárás esetén ezeket a feltételeket vizsgálják, a végleges megállapodásba nem került bele, de a Tanács „javasolja, hogy a Bizottság rendszeresen konzultáljon” a Velencei Bizottsággal, és az Európai Alapjogok Központjával a döntés meghozatala előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.