2020. november 20., péntek

NEM GRÁNIT EZ, CSAK GYURMA - „A JÁRVÁNNYAL, NEM PEDIG IDEOLÓGIAI VITÁKKAL KELLENE FOGLALKOZNI”

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2020.11.19.


ÉPPEN CSAK ÁTZÚGOTT AZ ORSZÁGGYŰLÉSEN A MÁSODIK FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNY – MELYET A KORMÁNY AZ ELLENZÉKI FRAKCIÓK TÁMOGATÁSÁT IS MAGA MÖGÖTT TUDVA FOGADTATOTT EL –, A SZOKÁSOS ÉJSZAKAI IDŐPONTBAN MÁRIS MEGJELENT A PARLAMENTI IROMÁNYOK KÖZÖTT AZ ALAPTÖRVÉNY KILENCEDIK MÓDOSÍTÁSA ÉS A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY RÉSZLEGES KIIGAZÍTÁSA. MEG MÉG EGY CSOMÓ MINDEN. A KORMÁNY MINDEN ERŐVEL PRÓBÁLJA SAJÁT SZOKÁSOS TÉMÁI FELÉ VISSZATERELNI A KÖZBESZÉDET. TESZI EZT NEM A JÁRVÁNY ÉS A VÁLSÁG ELLENÉRE, HANEM PONTOSAN AZÉRT, MERT TISZTÁBAN VAN UTÓBBIAK ISZONYATOS POLITIKAI KOCKÁZATÁVAL.

Donald Trump politikai szerepvállalásának egyik első támogatója, egyúttal politikusi imázsának egyik megteremtője volt Roger Ailes, a Fox News hírcsatorna megalapítója és vezetője. A róla szóló filmsorozat, A legharsányabb hang egyik jelenetében Ailes (azaz az őt alakító Russel Crowe) elégedetten néz körül egy közmeghallgatás indulatos ordítozásba kezdő közönségén abban a New York állambeli kisvárosban, ahol ő maga kezdeményezett vitát arról, joga van-e a helyi hatóságnak felmérni és nyilvántartani a környék birtokait. Ailes-ről a környezetvédelmi szempontok és az építési szabályok leperegnek, szerinte a fák arra valók, hogy házat építsenek és baseball ütőket készítsenek belőlük. A birtokfelmérés ügye kapcsán az álmos kisváros lakossága egymásnak esik. Ebben a hangulatban Ailes eléri, hogy az ő birtoka mentesüljön a birtokfelmérés alól. Mikor megkapta, amit akart, a maga részéről ejti az ügyet.

Egyetlen párhuzam sem tökéletes, de Ailes elégedett arca a fékevesztett indulatba jövő emberek láttán kifejezi azt, ahogyan az Orbán-rendszer viszonyul az ideológiai (vagy annak álcázott) vitákhoz. Azért van szüksége ezekre, hogy új törésvonalakat hozzon létre a társadalomban, illetve hogy a kitapintható vitapontokon érzelmektől fűtött politikai szembenállást hozzon létre.

Ha a saját maga által kijelölt csatatéren győzelmet arat, mindegy számára, mi a siker ára, azt úgyis másnak kell megfizetnie. És úgysem az adott ügy számít, csakis a politikai – meg az azzal járó anyagi – előnyszerzés.

A most politikai terítékre kerülő örökbefogadás témája kapcsán feltehetően pontosan az volt a cél, hogy olyan témát válasszanak, amely számszerűen kevés embert érint, viszont mindenkinek van róla véleménye, vagy kiváltható belőle valamilyen elvágólagos állásfoglalás, éppen azért, mert keveset tud az egészről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.