2020. november 9., hétfő

NEM LESZÜNK NAGY NEMZET ADDIG, AMÍG NEM ÉRTJÜK MEG, HOGY CSAK EGYÜTT MEGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONOCS ANDRÁS
2020.11.09.


Kedves barátaim! Mit mondjak? Régen nem voltam ennyire emelkedett hangulatban, mint szombat éjjel, amikor Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris győzelmi beszédét hallgattam.

Egy ilyen szimbolikusan és nem csak szimbolikusan véráztatta 4 év után felüdülés volt ezeket a demokrata embereket látni, és valamit magamba szívni a reményeik beteljesüléséből. Az ünneplő tömeg látványát, amelyben volt fekete, fehér, fiatal, öreg, egészen kicsi gyermek, latinók, ázsiaiak, melegek, heterók, szélsőségesek és örömükben sírva fakadó családok. Egyszóval mindenki. Az, hogy 74 millió szavazattal Biden megnyerte ezt a választást, Amerika történelmében egyedülálló.

Az, hogy bizonyos értelemben a rosszon felül tudott emelkedni a jó, hogy kiderülhetett: egy ilyen pandémiás időszakban az embereknek nem a széthúzásra, hanem valóban összefogásra van szükségük (meg mindentől függetlenül is), lelkesítő. Annál is inkább, mert az elmúlt évek bebizonyították, hogy a megosztottság mekkora károkat tud tenni egy társadalomban, egy országban, egy közösségben.

Tisztán hallható volt azoknak a sóhaja, akik a bőrükön érezték az elnyomást, és a szemük előtt vált valóra egy álom. Egy álom, amelynek valóra válására nekünk, magyaroknak immár 11 éve szükségünk lenne. Ha összehasonlítjuk a mi esetünket és a Trump-féle időszakot, akkor látványos, mennyire nagy a párhuzam. Hogy egy akkora ország mint az Egyesült Államok ennyire meg tudja szenvedni a megosztottság állapotát – mit ne mondjak -, döbbenetes. Az, hogy Trump mennyire szembefordította egymással a társadalmat, hogy felkorbácsolta a faji indulatokat, hogy embertelenül bánt a menekültekkel, hogy kirekesztette a szegényeket, hogy kedvezett a gazdagoknak, hogy hátat fordított a klímasemlegességnek, hogy keblére ölelte az autokrata vezetőket Erdogantól Kim Dzsongunon át Orbánig, hogy kivonult Szíriából és hagyta újraéledni az ISIS-t. Lehetne még sorolni, de felesleges...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.