2020. december 3., csütörtök

FRISS NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2020.12.02.


T A R T A L O M


A SZERK.

Kutyaszorítóban

Magyarország kormánya hétfőn délután mintegy a nevére íratta fő kultúrkomisszárjának öklendezését, amikor – az egyik miniszterelnök-helyettes kezével – kormányzati pecsétet ütött Demeter Szilárd éppen aktuális nekináculására.

Közösen

Vasárnap a Momentum küldöttgyűlése felhatalmazta a párt elnökségét, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártokkal közös listát állítson.

Nyerteseik közt kisorsolják

"A Szerencsejáték Zrt. az alaptevékenységével nem összefüggő területeken is igyekszik maradandó értékteremtő munkát végezni” – olvasható minapi közleményükben.

PUBLICISZTIKA

HEGEDŰS DÁNIEL
Mindenki ellen

Felülkerekedett a hübrisz és a diplomáciai hozzá nem értés

LÁSZLÓ CSABA
Vissza a startvonalra

Mit veszít Magyarország, ha kimarad az uniós mentőcsomagból?

Gyerekkorunkban mindannyian játszottuk a Ki nevet a végén? című játékot. A vicces együttlét drámai fordulata, amikor pár lépéssel a célba érés előtt egyszer csak kiütnek minket, és irány vissza a startvonalra. Ilyenkor a kicsiknél bizony gyakran eltörik a mécses. Sírásba fullad a vidám családi szórakozás.

EGOTRIP

Vajda Mihály: Szókratész, a ki nem végzett
Irigylem az öreget

Hol az ördögben kódorog az öreg? Mindjárt nyolc óra. Tudja-e egyáltalán, hogy kijárási tilalom van? Nem tudom soha, mit ért és mit nem ért. Magyarul ugyebár nem tud, én pedig nem vizsgáltam meg, mit kommunikál az „operatív törzs” angolul is. Ha egyáltalán…

BELPOL

„Sokszor nehéz humorosan hozzáállni”
Kovács Gergely önkormányzati képviselő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke

A választási törvény módosítása a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is nehéz helyzetbe hozta, és bár az ellenzéki összefogástól elzárkóznak, drukkolnak a győzelmének. Kovács Gergelyt, a párt elnökét kérdeztük.

SORKÖZ

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ

„Túlélőkké válhatunk”
Edith Eva Eger pszichoterapeuta, író

Világhírű könyvét, A döntést idén nyáron Bill Gates is ajánlotta, hogy segítsen leküzdeni a válság lelki nehézségeit. Új könyve, Az ajándék életrajzi elemekből és terápiás esetekből álló gyakorlati útmutató. Erről beszélgettünk vele.

KÖNYVMELLÉKLET

Az Anschluss blöffje
Éric Vuillard: Napirend

„Ha a náci párté lesz a parlamenti többség, ez a választás lesz az utolsó a következő tíz évben, és talán a következő száz évben is” – kalapozott Hermann Göring 1933 februárjában kampánytámogatásért a 24 legnagyobb német iparmágnásnál. A gyárosok rezzenetlen arccal járultak Hitler kasszájához. „A korrupció kitörölhetetlen tétel a nagyvállalatok költségvetésében” – így kezdődik a Napirend.

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ

„Ő a Führer!”
Éric Vuillard író

A harmincas évek groteszk nagypolitikai játszmáiról, a német nagyipar Hitlert finanszírozó urairól, a nácikkal kedélyeskedő brit előkelőségekről és az ausztriai bevonulás napján lerobbant német hadseregről olvashatunk a Goncourt-díjas fekete komédiában, a Napirendben. A szerzőt a nagyvállalatok felelősségéről, a forrásairól és könyve fogadtatásáról kérdeztük.

KÖNYVMELLÉKLET – SIKERLISTA

A gyógyulás csalóka jelei
Minimum tizenegyes!

Amikor tavasszal, a járvány első hulláma idején, a kiadók későbbre halasztottak egyes megjelenéseket, több szavazónkban is felmerült a kérdés: lesz egyáltalán elég jó könyv a lista összeállításához? Idén ez volt a negyedik – ebből a harmadik magyar irodalmi – szavazás, és könyvekben a jelek szerint nem volt hiány.

KÖNYVMELLÉKLET

A ló néz
Dezső András: Magyar kóla

A Zichy Jenő és a Nagymező utca sarkán álló 31.-es számú épület – bár pirosra festett kapuja tele van graffitikkel – tisztes polgári háznak tűnik. Arra végképp nem gondolna senki, hogy az 1920-as évek végén ebben a házban olyan illegális tevékenység folyt, ami egy fiatal báró halálához vezetett. Az épületben ugyanis kokainbarlang volt, a ma kocsmaként használt pince pedig szado-mazo kínzókamraként működött.

KÖNYVMELLÉKLET

Kuruc kori énidő
Szilágyi István: Messze túl a láthatáron

Szétszálazható és újra összerakható nagyepika az, amit Szilágyi István imponáló magányában művel.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA

Hármaskönyv
Sjón: CoDex 1962

Trilógiaként reklámozzák az izlandi szerző legújabb regényét, amelynek darabjai hazájában három különálló kötetként jelentek meg 1994-ben, 2001-ben és 2016-ban.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA

Látni tanulunk
David Hockney–Martin Gayford: A képek története gyerekeknek

„Az emberek szeretik a képeket” – hangzik el ez a naivan jelentőségteljes mondat, de ne bizonytalanítson el senkit, ennek a könyvnek (mely egy nagy ívű projekt része) még a sutaság is jól áll.

KÖNYV

Háy János: A cégvezető

Van egy titokzatos elbeszélő, annyira titokzatos, hogy végig rejtély marad, hogy ki (mi) ő.

KÖNYV
Götz Eszter: Marosi Miklós építészete

Első ránézésre inkább fotóalbumnak, ha úgy tetszik, „művészeti albumnak” tűnik a kiadvány, és ha e formátumot tekintjük, nem lehet kifogásunk.

KÖNYV
Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis

Mintha egy feszes tempójú film peregne a szemünk előtt: 1978-ban járunk egy szovjet laboratóriumban, ahol Rudolf Ivanovics Majer elmélyülten végzi pestissel kapcsolatos kutatásait.

KÖNYV
Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Ezt a könyvet olvasni olyan, mint a whiskyt műjégkockákkal inni.

KÖNYV
Závada Pál: Wanderer

„Nagy munkái tölgyei közt szelíd nyíresnek érezhette” zsoltárfordításait, feltételezte Szenci Molnár Albertről Németh László.

KÖNYV
Ali Smith: Ősz

Napjaink valósága maga a szürrealizmus.

ZENE

LEMEZ
Shirley Bassey: I Owe It All to You

Még egyáltalán nem lejárt lemez, duruzsolja Shirley Bassey új albuma legemblematikusabb dalában, a You Ain’t Heard Nothing Yetben.

LEMEZ
Rossini – Amici e rivali

Két dudás egy csárdában, sem két tenor egy operában meg nem fér – vélhetjük, ám az utóbbi esetben elég nagyot tévedünk.

LEMEZ
Pink Floyd: Delicate Sound of Thunder

A Pink Floyd 26 éve nem készített lemezt és nem turnézott, mégis el lehet adni újra és újra a régi lemezeket mindenféle modern csomagolásban.

LEMEZ
Véletlenül
Attila Gyárfás Trio: Randomity

A fiatal dobos triója kockát vetett, de nem Julius Caesar, hanem Mallarmé módján.

LEMEZ
A fordulat éve
Marilyn Manson: We Are Chaos

„Új lemeze ismét felvillantja valami másnak a lehetőségét (…), simán kibontható lett volna egy markáns, az énekes életkorához méltó lemez. Ehelyett szép lassan betöltik a múlt sötét madarai” – írtuk Marilyn Manson kettővel ezelőtti lemezéről 2015-ben, s az még mindig jobb volt, mint a két évvel későbbi. A Heaven Upside Down ugyanis egy rossz paródia; comb­fixes, géppisztolyos apácák őrjöngtek a beharangozó videoklipen, de a Say10, Kill4Me, Jesus Crisis számcímek is arra utaltak, hogy Manson a veterán sátán szerepében egyszerűen szánalmas.

MI A KOTTA?
Kiáltsatok!

Klasszikus zenei programajánló a 2020/49. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2020/49.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2020/49.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2020/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

RÁDIÓ
Közte csont
Török politikatörténet a Klubrádióban

Ha a világpolitika aktuális tendenciáit vizsgáljuk, alighanem az egyik legérdekesebb alakulástörténet a török állam útkeresése, geopolitikai helyezkedése és szerepvállalása szűkebb vagy tágabb régiójának fegyveres konfliktusaiban.

Emlékszel, volt nyár

Kulturális programajánló a 2020/49. hétre

TÉVÉSMACI
Szerecsensólyom
Amikor Sztupa és Troché az elveszett holmik után kutattak, szimpla, bár elég intenzív keresgélés volt az csupán. Nem egy konkrét tárgyra mentek, mint az ember általában, amikor hirtelen nem találja a máskor mindig a keze ügyében lévő tárgyait, jellemzően a szemüvegét vagy a fésűjét.

SZÍNHÁZ

TÁNC ONLINE
Groteszk angyal
Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája

A szép hosszú műfaji megjelöléssel (avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet) felcímkézett előadás végeredménye egy többszereplős online performansz lett, mely valóban nem tudta eldönteni, hogy cirkuszi előadás, színpadi mozgásos melodráma vagy realtime dokumentumfilm legyen.

RÉS A PRÉSEN
„Aztán mindenki felnőtt…”

Stern Lili performer, az SZFE hallgatója

KATASZTRÓFA

KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁK A LÁTHATÁRON
Az alagút vége

A nagy esetszámú klinikai vizsgálatok első eredményei alapján több, újonnan fejlesztett védőoltás hatásosnak bizonyult a koronavírus ellen. A magyar kormány a közös uniós beszerzés mellett kerülő úton is próbálkozik.

LOKÁL

NÓGRÁDI KISFALVAK KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN
Ahol az alma aranyat ér

Jobban félnek a koronavírustól, mint a tavaszi első hullámban, de még jobban félnek az éhezéstől és a hidegtől. Nem véletlenül: munka csak elvétve akad, az élelmiszer drága, tűzifát venni biztosan nem tudnak. Nógrád megyei településeken kérdeztük az ott élőket mindennapi küzdelmeikről.

FELFÜGGESZTETT BÖRTÖNBÜNTETÉS EGY SZOCIÁLIS OTTHON KÉT DOLGOZÓJÁNAK
Méltóság nélkül meghalni

Fertőtlenítővel itattak meg véletlenül egy ellátottat, aki emiatt meghalt a Békés megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrumban. A 2018. áprilisi esetet vádmódosítás után halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssé minősítették.

SPORT

INTERJÚ
„Legalulról a dobogókői kilátóig” – interjú Valter Attila kerékpárossal
Valter Attila kerékpáros

Mesélt a Giro d’Italia fizikai és mentális nehézségeiről, a csapathierarchiáról, az íratlan szabályokról, valamint arról is, hogyan szívta fel magát a 20. szakaszra, amelyen 9.-ként ért célba.

NEKROLÓG
Maradona emlékműve
Diego Maradona (1960–2020)

Ahogy mindenről készül statisztika, bizonyára nemsokára kimutatják majd azt is, hogy a 21. századra átalakult virtuális és valós médiavilágokban összességében még soha senkiről nem jelent meg annyi megemlékezés, mint a néhány napja elhunyt Diego Maradonáról.

TUDOMÁNY

REJTÉLY VAGY HOAX: A VÖRÖS HIGANY
Varrógép a boncasztalon

A nemzetközi fegyverbiznisz Szent Grálja a nagypályás szélhámosok kedvence volt. Soha senki nem látta, de hatalmas pénzeket kértek érte a feketepiacon.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Magyar citrom

Ki gondolná, hogy a Schönbrunni-kastély pazar parkjában található Orangerie (Narancsház) nemcsak építészeti látványosság, hanem évi több száz kiló, különleges citrusféle is terem benne egy kiváló, gondos főkertész felügyelete mellett, ami aztán Bécs legprominensebb és legkiválóbb séfje, Heinz Reitbauer konyháján landol a legfinomabb formákban.

ÉTEL, KIHORDÓ
Madhouse

Október közepén az év nagy dobására készültek az Anker köz 1–3. alatti csarnokban, ahol valaha a nagyon menőnek számító Anker Klub működött, tavaly pedig a skót BrewDog sörfőzde.

MIKROFILM

FILM
Vidéki ballada az amerikai álomról

Ron Howard (RH) bizonyos állatok (bálna), lények (hableány) és foglalkozások (tűz­oltó, űrhajós) ábrázolásában jó, más dolgokban, például szegénység, ember-ember közti érzések, kevésbé.

FILM
Kinek a háza?

Bol és Rial a háború sújtotta Dél-Szudánból menekültek az Egyesült Királyságba.

TÉVÉSOROZAT
Jó reggelt, Verônica!

Az Instituto Igarapé kutatása szerint 2018-ban Brazíliában gyilkolták meg a legtöbb nőt Dél-Amerikában. Az esetek nagy része családon belül történik.

FILM
A mama mozija
Edoardo Ponti: Előttem az élet



Nem először látjuk Émile Ajar (Romain Gary) 1975-ös Előttem az élet című regényének adaptációját.

RÖVIDFILM
Blue Danube Filmfesztivál
Végtelen pillanatok Eflatun Serbay Çelebi: Jam Tomorrow

Ebben az animációs rövidfilmben nincsenek emberi arcok, a mű mégis pont a szerfelett emberi voltával vonja magára a figyelmet. Hétköznapi, két állapot közti helyzetek elevenednek meg: megnyomjam-e a csengőt; elküldjem-e az üzenetet; meg merjem-e fogni a kezét?

FILM
Sutka
Mihail Idov: A humorista

A humor létállapot. A folyamatos (és elsősorban ön-)reflexió állapota, a kevésbé válaszokat kereső, mint inkább a termékeny kérdezésre, a dolgok elrendezettségének megkérdőjelezésére igényt tartó filozófia rokona. A vicc nézőpont, amelyről egyetlen képben tárul fel bonyolult összefüggések esendő természete.

INTERJÚ
„Ő olyan, mint egy földönkívüli”
Susanne Bier filmrendező

Az Oscar-díjas dán rendező egy Zoom-ablakban jelentkezett be, hogy az HBO-n futó új sorozatáról, a Tudhattad volna kulisszatitkairól beszélgessünk. Végre megtudhattuk, halott-e a Dogma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.