2020. december 31., csütörtök

HÉTSZER ANNYIBÓL GAZDÁLKODIK A MAGYAR KLUBFUTBALL, MINT 10 ÉVE

TELEX.HU
Szerző: KARÁCSONY TAMÁS
2020.12.31.


A 2020-as év kevés szempontból tekinthető egy sikeres évnek, de tagadhatatlan, hogy az utolsó évtizedekhez képest mégis kiugróan jó évet zár a magyar futball. A magyar válogatott kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra, a Ferencváros pedig bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, így mind válogatott, mind pedig klubszinten volt ok az örömre.

A siker okairól hosszasan lehetne vitázni, de egy dolog mellett semmiképp nem lehet elmenni. A magyar labdarúgásba irdatlan mennyiségű pénz érkezett az elmúlt 10 évben. A növekedés nagymértékben a becsatornázott adófizetői pénzeket jelenti, tehát valójában soha nem mondhattuk ennyire, hogy a Ferencváros sikere mindannyiunk sikere. A magyar foci adófizetői támogatásának kérdéséről bővebben az Alapblogon itt írtunk.

Ha adófizetői pénzből, ha másból, a klubok költségvetése felrobbant az utóbbi években. 2010-ben az akkori 16 csapatos NB I. 6,5 milliárd forintból gazdálkodott, most ez az összeg alig több mint a fele a Fehérvár FC 2020-as költségvetésének.

Nőtt viszont a különbség a bajnokesélyes és a kiesés elkerüléséért küzdő csapatok között. 2020 legkisebb (12.) költségvetésű klubja (Budafok – 850 millió) 3,5-szer annyiból gazdálkodik, mint a 2010-es 12. (Vasas – 250 millió forint), de a nagyok ennél még nagyobb (közel 10-szeres) mértékben voltak képesek növelni a költségvetésüket. Mivel az NB I. régebben 16 csapatos volt, ezért csak az első 12 csapat figyelembevétel, a TOP 3 (Videoton, Debrecen, Győr) tette ki a teljes NB I. költségvetésének felét. 2020-ra a TOP3 csapat (Fehérvár, Ferencváros, Puskás AFC) részesedése 64 százalékra emelkedett.

Egyre több pénzre van tehát szükség, hogy a magyar élvonalban valaki labdába rúghasson...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.