2020. december 31., csütörtök

IVÁNYI GÁBOR: „A CHARTA 77 A SZOLIDARITÁS SZÜKSÉGESSÉGÉRE EMLÉKEZTET”

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.12.30.


Az Oltalom Karitatív Egyesülete Dankó utcai központjában emlékezett Iványi Gábor lelkész Vaclav Havelék letartóztatása elleni tiltakozásként megfogalmazott, mára ikonikus jelentőségű Charta 77-re s a hajdani aláírásgyűjtésre.

1977-ben Vaclav Havel és társai az akkori pártállam emberi jogokat tipró politikája elleni tiltakozásul fogalmaztak meg egy dokumentumot, amit a nyugati sajtó közölt, a csehszlovák kormány viszont letartóztatással honorált. A dokumentumot a hajdani ellenzéki csehszlovák értelmiség több száz tagja aláírta, amit a politikai hatalmát féltő vezetés letartóztatásokkal és letöltendő börtönbüntetéssel „honorált” a „prágai tavaszt” követően tíz évvel.

Havelék bebörtönzése ellen azonban a szomszédos országok, így Magyarország politikai ellenzéke is tiltakozott, aminek eredményeként több ezres eredménnyel járó aláírásgyűjtés indult Havelék szabadon bocsátásáért és a velük való szolidaritás kinyilatkozásáért. Még az MSZMP főtitkárának, Kádár Jánosnak is megfogalmaztak egy tiltakozó levelet a történtek miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.