2020. december 4., péntek

MÁR CSAK A NETTÓ BÉREK FELÉT ÉRIK A NYUGDÍJAK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.12.04.


A 3 százalékos egységes januári nyugdíjemelés tovább mélyíti az idősek elszegényedését, a korosztályon belüli feszültségeket.

Megjelent a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet, a várakozásoknak megfelelően a 2021-re tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékben növekednek több mint 2 és félmillió ember juttatásai január elsejétől. Novák Katalin családügyi miniszter tegnap közreadott számításai szerint egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíjasnak 4300 forinttal nő a havi járadéka, vagyis éves szinten 51 600 forinttal költhet többet. Jól mutatja, hogy már ilyen látszólag egyszerű számításnál is milyen távol áll egymástól a kormány és az ellenzék észjárása, hogy a Szociális Demokráciáért Intézet közelmúltban megrendezett nyugdíjkonferenciáján Miklós László közgazdász nem a milliós nyugdíjak miatt magasabb átlaggal, hanem a valós képet jobban mutató medián nyugdíjjal számolt a jövő évi többletpénz megállapításánál. 

Az átlagnyugdíj a KSH adatai alapján jelenleg 142 114 forint, a medián azonban, aminél ugyanannyian kapnak többet és kevesebbet, csak 127 ezer forint, így az éves összeg növekedése ezzel számolva csak 47 500 forintot tesz ki. Lehet legyinteni, hogy ez a négyezer forintos különbség nem lényeges, de ha nem az átlagot vesszük, hanem mondjuk egy ma már egyáltalán nem ritka 800 ezer forintos nyugdíjat, ott a növekedés jövőre Miklós László adatai szerint már 288 ezer forint lesz. Csak ebből az emelésből kijönne egy átlagnyugdíjas kéthavi kifizetése!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.