2020. október 22., csütörtök

RUBIK ERNŐ SZERINT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY OLYAN, MINT A RUBIK-KOCKA, ÉS ÚGY IS KELL MEGOLDANI

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.10.22.


Rubik Ernő, a 76 éves építész és játéktervező a Washington Postnak írt véleménycikket a koronavírus-világjárványról. A mi kockánk (Cubed: The Puzzle of Us All) című idén megjelent könyvével turnézó Rubik természetesen leghíresebb találmányához hasonlítja a pandémiát, ezzel a felütéssel:

„Először 1980-ban utazhattam a Vasfüggönyön túlra, hogy láthassam a Nyugatot. Magyarországról New Yorkba tartottam a Nemzetközi Játékvásárra, ahol az egyik általam tervezett logikai játék amerikai bemutatóját tartották. A Kocka népszerűsége fertőző volt – nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.”

Rubik elmeséli, hogy meglepődött, amikor idővel azt vette észre, hogy a megoldást keresőknek sok frusztrációt okozó színes kocka politikai és újságírói körökben a látszólag megoldhatatlan problémák, nehézségek szinonimája lett, de ma már nem lepődne meg, ha a koronavírus-járványt a pandémiák Rubik-kockájának neveznék. „Lehet, hogy a kockának van egy olyan aspektusa, ami segíthet a koronavírus kihívásait a megfelelő keretbe helyezni: a Rubik-kockát egyedül játsszák, de a megoldásához szükség van az emberi szolidaritásra” – írta.

A Rubik-kockán 43 trillió (43*1018) különböző kombináció alakítható ki, és közülük csak egyetlen egy jelent megoldást. A kocka összes oldalát nem lehet egyszerre látni, mégis mindig tudni kell, melyik oldalon mi a helyzet éppen. „Egy összekevert kocka frusztrációt, dühöt és nyugtalanságot szül, és az elveszettség érzetét kelti. Ebben az értelemben 2020 olyan lehet mindannyiunk számára, mintha egy ördögi Rubik-kockában ragadtunk volna.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.