2021. január 2., szombat

A VILÁGJÁRVÁNY A MEGÉLT IDŐT IS ELTORZÍTOTTA

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.01.02.


Pszichológiai kutatások szerint a karantén idején a fiatalabb, elégedettebb, elfoglalt, de alacsony stresszről beszámoló emberek napjai gyorsabban teltek – míg az idősebb, különösen a 60 év feletti, elégedetlen, kevés elfoglaltságról beszámoló és stressztől gyötört polgárok ideje csak vánszorgott.


Henri Bergson Nobel-díjas francia filozófus 79 évvel a halála után a legragyogóbb lakossági visszaigazolást kapta a szubjektív és az objektív időről szóló 1922-es téziséről, amelyet 1923-ban Tartam és egyidejűség: hozzászólás Einstein elméletéhez címmel Dienes Valéria fordított le magyarra.

A SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia, a járványügyi intézkedések során bevezetett kijárási korlátozások, az önként vállalt és hatóságilag előírt karantén alaposan eltorzította az emberek időérzékelését, sokak számára az idő elvesztette korábbi állandóságát – állítja például Ruth S. Ogden, a liverpooli John Moores Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa a The Conversation című tudományos magazinban megjelent cikkében. A pszichológus a karanténidő szubjektív érzékelését objektív módszerekkel vizsgálva jutott erre a következtetésre.

Bár 2020-ban tömegek tapasztalták meg milyen is az, amikor kizökken az idő, Ogden nem elégedett meg ennyivel: év közben több mint ezer honfitársát kérdezte ki tudományos alapossággal, miként élték meg a kijárási korlátozások napjait, heteit, hónapjait. Kérdései kiterjedtek a napirendtől kezdve a családi életen át az érzelmekig számos területre, a pszichológus ebből alakította ki a válaszadók időérzékelési profilját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.