2021. január 4., hétfő

HÁLAPÉNZÉRT BÖRTÖN JÁR, SZÁZEZREK PEDIG FIZETHETNEK MAJD AZ ELLÁTÁSÉRT – ILYEN VÁLTOZÁSOK JÖNNEK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

HVG
Szerző: BALLAI VINCE
2021.01.04.


...A tavaly október elején elfogadott, majd utóbb végrehajtási rendeletekkel módosított új törvény értelmében idén már büntethető, ha valaki hálapénzt ad vagy kap (eddig jellemzően olyan orvosokat büntettek meg, akik az ellátásért cserébe követelték ki a pénzt). Aki lebukik, azt egy év börtönnel is sújthatják. A hálát persze ki lehet fejezni, de a dolgozók csak utólag fogadhatnak el juttatást, és legfeljebb a minimálbér 5 százaléka értékben – ez jelenleg 8000 forint.

Arról, hogy miként lehet majd ellenőrizni, hogy betartják-e ezt a jogszabályt, megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumához küldött tovább. Nekik e-mailben tettük fel kérdéseinket, ha válaszolnak frissítjük a cikket. Tavaly a törvény elfogadása után azt közölték, hogy kijelölt hatóság fog ellenőrizni.

Több pénzt kap majdnem minden orvos

Januártól indul majd az orvosok többlépcsős béremelése. Ezzel 2021. január 1. után 1,66 millió forint bruttó havi bérre számíthat az az orvos, vagy más “egészségügyi szolgálati jogviszonyban” álló dolgozó, aki 41 évnél többet dolgozott a területen, de a frissen munkába állók bruttó bére is megközelíti majd a félmilliót. A béremelés még két ütemben folytatódik a következő két évben, összesen 120 százalékos lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.