2021. január 11., hétfő

HOGYAN MŰKÖDNEK A KORONAVÍRUS-VAKCINÁK, ÉS KINEK MELYIK VALÓ?

AZONNALI
Szerzők: RENCZES ÁGOSTON, PETRÓCZI RAFAEL
2021.01.11.


Az oltás olyan logikával működik, mintha a Reszkessetek, betörők Kevinjét próbálnánk különböző módszerekkel felkészíteni a betörők elintézésére. De mit küldjünk be Kevinnek a házba? Lekötözött betörőket? Feszítővasat? Vagy pusztán egy rajzot a feszítővasról? Mindegyik vakcina más elvet követ: az Azonnali vakcinaösszefoglalójában elmagyarázzuk, melyik vakcina hogyan működik, 

kinek melyik való, és mik az egyes típusok erősségei, gyengeségei.

Amióta megjelent és alapjaiban változtatta meg az életünket az új típusú koronavírus, felpörgött az ellene védettséget adó oltás kifejlesztése is. Több, mint hatvan vakcina fejlesztése folyik, gyógyszergyártók, kutatóközpontok, egyetemek foglalkoznak a kérdéssel. Az első, karácsony óta Magyarországon is használt védőoltás a Pfizer-BioNTech vakcinája, de a kormány élénken érdeklődik az oroszok Sputnik-V oltása (amit akár az Európai Unió illetékes szervét, az Európai Gyógyszerügynökséget megkerülve is beadadhatna a magyaroknak) és az egyik kínai vakcina iránt is.

Egyelőre itthon csak a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltanak, az oltási terv pedig homályos, de várhatóan egyre több gyártó védőoltása lesz elérhető – még ha Magyarországon kérdéses is, hogy minden ide érkező adagot fel fogunk-e tudni használni. A vakcinákat azonban még csak a kormányok vásárolják, és ők döntenek arról is, kiket hogyan oltanak be.

Az tehát egyelőre nem valószínű, hogy a magát beoltatni kívánó állampolgár csak úgy válogathat közülük – de így is felmerül egy csomó kérdés, aminek a megválaszolása segíthet eloszlatni a bizonytalanságot.

+ Hogyan működnek az egyes vakcinák, mi történik a szervezetünkben, miután beoltottak valamelyikkel?

+ Mi alapján dőlhet el, hogy ki milyen vakcinát kap?

+ Vannak-e korcsoportok, vagy olyan betegségben szenvedők, akiknek az egyik típusú vakcina javasolt, míg a másik nem?

Szakértők segítségével jártuk körbe azokat a kérdéseket, amikről a kormányzati Vakcinainfó mélyen hallgat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.