2021. január 26., kedd

JÖVŐRE UGYANITT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.01.22.


...Ami viszont a kormányunk szíve csücskét képező kínai gyártmányt illeti, avval a helyzet komplexebbnek mutatkozik. Kezdve ott, hogy (1) bevizsgálásának harmadik fázisa nem is volt, vagy legalábbis a dokumentációja nem elérhető, (2) gyártója az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét meg sem igényelte, (3) nem két, hanem három oltásra van belőle szükség, (4) Kínában csakis hatvanévesnél fiatalabbaknak adják, (5) a gyártó cég elnöke és ellenőrzési részlegének vezetője a napokban érdemi indoklás nélkül lemondott. Egyébiránt pedig a Pulzus friss kutatása szerint nálunk a Sinopharm termékét, mellyel kormányzó urunk az élemedett korosztályt kívánja ráncba szedni, a lakosság alig egy százaléka adatná be magának. Mármost Magyarországon a hatvan fölöttiek száma kevesebb mint 2,6 millió, ennek az egy százaléka huszonhatezer, vagyis kormányzó urunk nagylelkű adományának ennyien fognak örvendeni. A többiek vagy örömtelenül oltatják be magukat, vagy sehogy. Fakadhat ez egyebek között abból is, hogy Európa más népeihez hasonlóan nekünk is bőséggel volt alkalmunk különféle kínai termékek minőségét illetően széles körű tapasztalatokat szerezhetni, s ezek a tapasztalatok, hogy finoman fogalmazzunk, kevéssé voltak szívderítők. Mi, idősebbek, akik az ötvenes-hatvanas évek folyamán cseperedtünk fel, némi joggal hihettük, hogy nekünk e tekintetben már nem lehet újat mondani, de tévedtünk. Lehetett. A legjellemzőbb történetünk mégis egy portugál műszaki bolthoz kapcsolódik. Képzeljék, mondta a tulajdonos, bejött az imént egy kínai házaspár, kiválasztották azt a német gyártmányú robotgépet, majd megkérdezték, hogy van-e benne olyan összetevő, ami Kínában készült. Azt feleltem, hogy szerintem nincs. Akkor adjam ezt írásba. Ne hülyéskedjenek, mondtam nekik, ők erre vállat vontak, a gépet itt hagyták, mentek tovább.

Vagyis a kínai termékek iránt még az Európában élő kínaiak is előítélettel viseltetnek, bár ez nem igazán előítélet, hanem inkább utó-. E tekintetben az a körülmény, hogy Kína ma már a csúcstechnológiában nyomul, egyebek között öles léptekkel halad a fúziós reaktor létrehozása felé, a megújuló energiákba pedig egészen felfoghatatlan összegeket invesztál, semmit se jelent, a fogyasztó ugyanis nem a kínai biotechnológia, nanotechnológia, kvantuminformatika és hasonlók iránt érdeklődik, hanem például utazótáskát vásárolna, az pedig mind gagyi.

Akarja ezek után a kínai vakcinát?

Nem akarja. Akkor se akarná, ha maga Lukács evangelista kínálná neki, pedig ő eredetileg orvos volt. Eperjes Károly színművész se akarja, noha őt a koronavírus egymás után kétszer lökte hanyatt. Orosz vakcinát szeretne inkább. „Egész életemben az orosz szisztéma alapján voltam beoltva mindenféle ellen. A gyerekkori oltásaink mind onnan valók voltak, és beváltak. Ezért nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom, ha megengedik.” Jómagam viszont a rokon népektől származó, tehát kazah, üzbég, de leginkább tádzsik oltóanyagot preferálnám, már csak azért is, hogy kormányzó urunk örüljön, ilyen azonban sajnos nincs. Nehéz mostanság minekünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.