2021. január 23., szombat

KÉTMILLIÓ KELETI DÓZIS: NEM A MAGYAR VIZSGÁLATOK ALAPJÁN ADTÁK KI AZ ENGEDÉLYT

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.01.23.


El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata, amit Kásler miniszter decemberben jelentett be – tudta meg lapunk. A hazai engedélyt az orosz tesztek alapján adták meg.


Egymillió embernek elég, kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Az oltóanyagból – amelynek adagja tíz dollárnál kevesebbe kerül – három ütemben érkezik Magyarországra. Az első hónapban, várhatóan februárban, 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiség érkezik. 

Noha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán megadta a Szputnyik V vakcinára a vészhelyzeti felhasználási engedélyt, ha az ide is ér, még nem indulhat meg azonnal az oltási program – erről Szentiványi Mátyás, a hivatal főigazgatója beszélt a kormánymédiának. Mint mondta, ha befut egy adag vakcina, annak minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy megvizsgálja azt. Ez a munka két-három hétig tart. Ezalatt a szakemberek részleteiben azt nézik meg, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak. Csak ezt követően kerülhet az oltópontokra. 

Az orosz vakcinából decemberben már kaptunk 6000 dózist, akkor Kásler Miklós arról beszélt, hogy ezt a készítmény klinikai hármas fázisú vizsgálatára használják. Ezt ugyanis addig még nem végezték el. Azóta viszont semmi hír nem volt arról, hogy mi történt ezzel a mennyiséggel, elindult-e a vizsgálat. 

Lapunk kérdésére az OGYÉI csütörtökön még nem adott egyértelmű választ. Pénteken viszont a hatóság lényegében azt közölte, hogy okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba, az el sem indult. Azt írták: „A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.” Arról nem tettek említést, hogy ha 3000 fős vizsgálat indítását bejelentették, akkor annak lefújásáról miért nem adtak tájékoztatást heteken át

Más forrásból úgy tudjuk, hogy a korábban ideérkezett 6000 dózis az NNK fagyasztójában van, és valószínűleg hamarosan az oltási program keretében fel is használják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.