2021. január 2., szombat

ORBÁN AZONNAL LENYÚLTA A NYUGDÍJASOK PÉNZÉT, SZÁJER VISZONT „SZERETHETŐ” ALKOTMÁNYT AKART

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2021.01.02.


Sorozatunkban a napi hírek tükrében felvillantjuk Orbán Viktor kormányzásának eseményeit. Azokat a döntéseket, amelyek megalapozták a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett kormányzás politikáját, s alapvetően meghatározták az ország lakóinak mindennapjait. Orbán értékelése szerint az elmúlt tíz év sikertörténet, amely száz esztendő legsikeresebb fejezete. A miniszterelnök kiegyensúlyozott fejlődést lát, gazdasági eredményeket, amelyek előnyei a legszegényebb rétegekhez is eljutottak. Ezzel szemben a kritikusok a demokrácia leépítését, a közszolgáltatások színvonalának drámai romlását, a korrupció elszabadulását látják. A második Orbán-kormány tíz évvel ezelőtt, 2010. május 29-én alakult. Portálunk heti rendszerességgel felidézi ennek a tíz évnek a történéseit – ahogyan ma látjuk. 


Az 1. rész itt olvasható

Az 2. rész itt olvasható

Az 3. rész itt olvasható

„Az érvényben lévő alkotmány nem fejezi ki az összetartozást és nem szerethető” – ezt először 2010 októberében 18-án mondta Szájer József. Ami arra utal, hogy a hatalomra kerülés után nem hirtelen ötlettől vezérelve, hanem előre megfontolt szándékkal kezdett el az iPadján a régi, bevált helyett új alkotmányt fogalmazni. Az alaptörvény atyjaként elhíresült Szájer tehát mindenekelőtt szerethető alkotmány kívánt megalkotni, ami elvileg társadalmi konzultáció eredményeként született volna meg. Bár a tankönyvek szerint a modern alkotmányok elsősorban a társadalom közös érdekeit, közös céljait kívánják rögzíteni, azt már Szájer első megszólalásakor is lehetett érzékelni, hogy ebben a munkában az ellenzék aligha vesz részt. Vagyis az alkotmányozásból a kétharmados többség kizárta a társadalom csaknem felét képviselő ellenzéket.

Az állampolgároknak ugyan lehetővé tette, hogy az interneten mondják el véleményüket a készülő alaptörvényről: az alkotmányos alapértékekről, közpénzügyekről – Mészáros Lőrinc, az azóta több száz milliárd forint gazdája akkor még csak gázszerelőként kereste a kenyerét –, továbbá az alkotmányvédelemről, és az igazságszolgáltatásról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.