2021. január 22., péntek

PFIZER? MODERNA? SZPUTNYIK? HA VÁLASZTHATNÁL, MELYIK VAKCINÁVAL OLTATNÁD BE MAGAD?

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.01.22.


Játsszunk el a gondolattal, hogy egy kínai, egy orosz, egy amerikai-német, egy brit-svéd és még egy amerikai fejlesztésű vakcina közül lehet választani. Itt vannak az alapadatok az egyes oltóanyagokról, te melyiket választanád?


Magyarországon december vége óta az amerikai-német Pfizer/BioNTech és a szintén amerikai Moderna vakcinájával zajlik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak oltása. Az eddigi adatok szerint a lakosság 1,4 százalékát oltották be, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése szerint mintegy 400 ezer ember esett át a betegségen vagy kapta meg a koronavírus elleni oltást, az utóbbi folyamat azonban nagyon lassan halad.

A lassúságnak több oka van: a hírek szerint például meglehetősen kaotikus módon zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és a Pfizer/BioNTech oltóanyagából a vártnál kevesebb érkezett, legalábbis eddig. A kormány szerint Magyarország mintegy 17,5 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le különféle gyártóktól, januárban azonban elkezdtek további vakcinák után nézni a nemzetközi piacon.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken bejelentette: három ütemben nagy mennyiségű oltóanyag érkezik Oroszországból, és korábbi hírek szerint kisebb mennyiségben már februárban elérhető lesz az orosz Gamaleja Intézet Szputnyik V nevű oltása. Emellett a kormány a kínai Sinopharm vakcina használatát is belengette, ezt azonban egyelőre nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a magyar hatóságok sem.

De vajon ki melyik vakcina mellett döntene, ha választhatna a különböző oltóanyagok közül? Mindjárt jön a szavazás, de előtte lássuk, melyik vakcina mit tud, és mennyi az esély arra, hogy Magyarországra is jut belőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.