2021. február 25., csütörtök

FRISS MAGYAR NARANCS - AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.02.25.


A SZERK.
Ezer forintért

Március 1-jén hatályosul az a törvény, amely újraírja az állami egészségügyben dolgozók munkavállalásának szabályait, és átszabja a díjazásukat is.

A SZERK.
Egy mondat a rendszerről

Amióta egyre magasabb hivatalait viseli, Novák Katalin mondott már cifra dolgokat, de annyira pontosan nem írta le még soha a Magyarországot immár több mint tíz éve fogva tartó politikai rendszert, mint múlt pénteken az index.hu neve alatt futtatott kormánylapban, mely úgymond interjút készített vele.

A SZERK.
1987 levegője

És akkor két ellenpélda.

PUBLICISZTIKA

BOJTÁR B. ENDRE
Az otthonosság érzése
Kelet-Európa egy levél villanófényében

A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést. A szösszenet művészi kvalitásai ugyan magukért beszélnek, de mivel szerzője, címzettje és szereplői­nek többsége hazánkban jobbára ismeretlen személyek, az árnyalt befogadáshoz szükségesnek tűnik egyfajta szamárvezető, avagy dramatis personae (amelynek olvasását a közölt dokumentum olvasása előtt, után vagy vele párhuzamosan javasoljuk).

EGOTRIP

SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles
Z mint zárt kapus (A futball ábécéje)

Ameddig lehetett (amikor már nem lehetett volna, akkor is), mehettek szurkolók a meccsekre, Magyarországon, hol is másutt.

BELPOL

INTERJÚ
Surányi György: "A magyar válságkezelés hatékonysága nem kiemelkedő"
Surányi György közgazdász, egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a magyar gazdaság állapotáról és a kormány válságkezeléséről

A kormány diadaljelentései többnyire alaptalanok; esetenként jobb lenne, ha inkább meg se valósulna számos állam által finanszírozott beruházás - állítja az egykori jegybankelnök.

VÁLSÁGBAN A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE
Akkor már inkább a Grünt

Elmérgesedett viták, lejáratási kísérletek, szexuális visszaélés vádja, feljelentések, kettészakadt rabbikar: belső harcok és külső támadások forgácsolják a legnagyobb magyar zsidó vallási szervezetet. Egyesek szerint a Mazsihisz léte forog kockán.

SZABÓ BÁLINT ÚJABB ÉS RÉGEBBI POLITIKAI AKCIÓI
Az örök áldozat

Leleplezést ígért Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, majd eltűnt, és órák múltán egy szál alsónadrágban találtak rá. Egy hét után állt újra nyilvánosság elé. Eltűnéséről nem, csak a megkerüléséről beszélt, és arról, feljelenti a polgármestert, amiért gyógykezelésre szoruló embernek nevezte.

KÜLPOL

KIVONULT MAGYARORSZÁGRÓL A FRONTEX
Már nekik is sok volt

Felfüggeszti magyarországi tevékenységét a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége. A szerb–magyar határról távozó szervezet lehetőségei az utóbbi időben egyre bővülnek, működése ugyanakkor több kérdést is felvet.

NEKROLÓG

NEKROLÓG
A hűtlen barát
Ion Mihai Pacepa (1928–2021)

Hosszas rejtőzködés után az Egyesült Államokban érte a halál a román hírszerző szolgálat egykori vezetőjét. Pacepa sokáig a diktátor emberének számított, aztán meg árulónak, mások szemében pedig ő a nagy leleplező. Személyét és művét halálában is viták övezik – a Ceaușescu-rendszer legféltettebb titkait vihette sírba.

SORKÖZ

EREDETI VAGY HAMISÍTVÁNY AZ ÚJ JÓZSEF ATTILA-KÉZIRAT?
Kész a leltár?

Az alig két hete előkerült, feltételezhetően Gyömrői Edithez címzett (vers?)sorok eredetiségét több József Attila-szakértő is kétségbe vonta, ezért a tételt leveszik az aukciós listáról, és a kéziratot csak a hitelesség bizonyítása, azaz komoly szakértői vizsgálat után bocsátják újra árverésre. Mi indokolta a gyanút?

KÖNYV
Méz és fokhagyma
Rakovszky Zsuzsa: Boldog vég

Pardon, de ezek nem novellák. Bár az Osiris Kiadó ilyen alcímmel látta el a kötetet, ezek nem novellák, hanem elbeszélések. A kiadó egy új sorozatot tervez; halk neve van: literatura (sorozatszerkesztő: Gyurgyák János), mely sorozat Rakovszky Zsuzsa elbeszéléskötetével indul.

KÖNYV
Mint nyaktiló
Rakovszky Zsuzsa: Állapotváltozások

Ha gondolunk egyet, és beírjuk a keresőbe az idő szót, alig pár perc múlva már okos emberekhez, ún. tudósokhoz jutunk, akik azt állítják, hogy idő mint olyan, egyszerűen nem létezik. Soha nem is volt. Se múlt idő, se jelen (s hogy jövő nincs, azt meg legkésőbb a Sex Pistols óta tudjuk), az idő csak félreértés, érzéki csalódás.

INTERJÚ
„Elveszett gyerekként”
Per Petterson író

A Lótolvajok világhírű norvég szerzőjének tavaly jelent meg a legújabb könyve magyar fordításban. A Férfiak az én helyzetemben egy komptragédia és egy válás története, és egyben Arvid Jansen visszatérése is. Északiságról és írói műhelytitkokról beszélgettünk.

KÖNYV
Turbuly Lilla: Az Alaszkai-öböl

Összeférhetetlenség-metafora az Alaszkai-öböl: „Ott találkozik a Csendes-óceán a Jeges-tengerrel. És nem keverednek.”

KÖNYV
Zadie Smith: Sugallatok

Az első járványhullám New Yorkja: sülnek a banánkenyerek, mindenki a gépekre tapad, valahogy el kell ütni az időt.

KÖNYV
Spiró György: Sajnálatos események


Úgy látszik, Kádár János személye még jó ideig izgatni fogja azokat a magyar írókat, akik a nevét viselő korszakban születtek vagy nőttek fel.

RÉS A PRÉSEN
„Átsétáltam tanítani”

B. Kádár Zsuzsanna történésszel beszélgettünk

SZÍNHÁZ

ONLINE SZÍNHÁZ
Három piros ajtó
Csáth és démonai

A Brenner József néven született Csáth Géza rendkívül szerteágazó tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott, az írás mellett festett, hegedült és zenét is szerzett.

ZENE

LEMEZ
Az Úr hangja
Philippe Jaroussky: La vanità del mondo

Az Úr hangja az Sinkovits Imre vagy Bessenyei Ferenc, gondoljuk, s emlékeink nyomán már hallani is véljük a dörgedelmes orgánumot, amely persze még véletlenül sem emelkedik kontratenori magasságokba.

OPERA
V. Sziszifusz
Verdi: Don Carlos

Ha éppen nem a Bánk bánról vagy a Borisz Godunovról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az operák már rég készen vannak, s hogy ilyesformán egy adott mű színre állításakor már csupán a hogyan lehet a kérdés, és nem a mit.

INTERJÚ
„Kirohantam a színpadról sírni a vécébe”
Kertész Endre csellista

Nem vették fel a budapesti Zeneakadémiára, így Bécsben kötött ki, extravagáns frizurája miatt azonban ott is akadtak problémái. Több tévéreklámban és óriásplakáton is szerepelt, ezeket jó poénnak tartja, de mindig a zene marad számára az első. Mesélt arról is, miért nem fél attól, hogy szétaprózza magát, pedig majdnem tucatnyi formációban vesz részt.

LEMEZ
Kid Kapichi: This Time Next Year

Alakulgat egy újabb markáns gitárzenei színtér a Brit-szigeteken, olyan együttesekkel, mint az Idles, a Slaves, a Fontaines D.C. vagy a Shame.

MI A KOTTA?
Mint a madár

„A francia művésznek nincsenek formán túli erkölcsi, akarati célzatai.”

LEMEZ
The Telescopes: Songs of Love and Revolution

A nyolcvanas évek végén feltűnt hol négy-, hol öttagú Telescopes az akkori brit pszichedelikus/zajrock szcéna egyik legüdítőbb beltagjának számított, jellemző, hogy első, megosztott EP-jükön a hasonszőrű Loop-pal osztoztak.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nincs menekülési útvonal”
Bánki Ákos képzőművész

Az absztrakt festészet kereteit folyamatosan új anyagok, technikák és formák alkalmazásával igyekszik tágítani. A legújabb kiállításán két sorozatát mutatja be, amelyek bár két külön világot jelenítenek meg, a forrásuk mégis közös.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2021/08.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/08.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/08.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

TARI ANNAMÁRIA
Kitaláljuk egymást
A home office és az online meetingek lélektanáról

Nincs home office, vagyis otthon végzett munka online értekezletek nélkül. De nem mindenkinek megy flottul a csoportos kommunikáció a Zoomon meg a többi platformon. Az online tér átírhatja a határokat és a hierarchiákat, elérheti a munkahelyünkön megszokott érzelmi pozíciónk módosulását is, ami zavaróan hathat az énképünkre. Hogyan küzdjünk meg mindezzel s a belőle fakadó szorongással?

GYÁSZ A HÁZIÁLLAT ELVESZTÉSE UTÁN
Örök vadászmezők

Egy házi kedvenc elvesztését olykor éppolyan nehéz lehet feldolgozni, mintha egy rokon hunyt volna el. A gyászolót gyakran közöny fogadja, úgy érezheti, a bánatát nem fogadja el a környezete. Az idősebbek, egyedülállók különösen nehéz helyzetben vannak, de az sem mindegy, hogy a gyerekek hogyan találkoznak először a halállal.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Zellertrendek jönnek-mennek

Pirított szárzeller kesudióval és csilivel

ÉTEL, KIHORDÓ
Ramenka

„A ramen szép világa bonyolult, elkészítése pedig művészet, amit japán mesterei évtizedeken át tökéletesítenek.”

MIKROFILM

INTERJÚ
„Arra ébredtem Idahóban”
Matthew McConaughey filmsztár

Zöldlámpa címmel nemrég jelent meg a memoárja – magyarul is. Az Oscar-díjas színésszel telefonon beszélgettünk az élete elmúlt 51 évének kalandos epizódjairól.

FILM
Little Big Women

A tajvani Joseph Hszu Csen-csie nem tartogat sok meglepetést, inkább a családi konfliktusokkal operáló melo­drámák szokott forgatókönyvét követi, ha nem is a nyugati filmek intenzív, érzelmi tetőpontokra hegyezett stílusában. Ő hosszabban elnyújtva és több sérelmet előásva dolgozik.

FILM
Fontos vagy nekem

Hannibal Lecter bűnei kisded mókázásnak tűnnek ahhoz képest, amit ez a nő művel.

FILM
Balekok a pácban

Vannak emberek, akik rendelkeznek információkkal, amelyekkel mások nem, viszont nem rendelkeznek gátlásokkal, amelyekkel mások igen.

TÉVÉSMACI
A csúf vén keselyű

Amikor Sztupa és Troché együtt csatangoltak a háborús hősükkel, Hollywoodban már elég jól állt a szénájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.