2021. február 14., vasárnap

HAGYOMÁNYOK, MENEKÜLÉS, MŰVÉSZET ÉS EMANCIPÁCIÓ NÉGY EPIZÓDBAN: UNORTHODOX

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.02.12.


A Deborah Feldman könyve alapján forgatott sorozat a konzervatív zsidó közösséget és a szekuláris Berlint mutatja be egy fiatal lány történetén keresztül. A sorozatot az elmúlt évben több nemzetközi díjjal jutalmazták, februárban pedig női főszereplőjét, Shira Haas-t Golden Globe díjra jelölték.


Deborah Feldman New York-ban, a brooklyni szatmári haszid zsidók között nőtt fel. A közösséget a második világháború után európai, nagyrészt magyar holokauszttúlélők alapították – innen ered a nevük is. A szatmári zsidók szerint a soá (holokauszt) Isten büntetése volt a cionizmus és az asszimiláció miatt. Ők minden más zsidó közösségnél konzervatívabbak és szigorúbbak, mert úgy vélik, ezzel tudnak megelőzni egy második holokausztot.

A közösségbe született Feldman identitásának magja az volt, hogy holokauszttúlélők leszármazottja. Ez nem feltétlenül fájdalmas annak, aki nem ismer más identitást, de sok irreális félelmet okozott, valamint emiatt „felhalmozódott benne a szenvedés” – magyarázta az írónő a DW-nek egy interjúban.

Feldman 23 évesen megszökött a közösségből, és az élményeiről könyvet írt. Az Unorthodox angol nyelven 2012-ben jelent meg, magyarul 2020-ban a Libri Könyvkiadó adta ki Unortodox – A másik út címen.

A Netflix-es Unorthodox (magyar fordításban: A másik út) című sorozat ezt az életrajzi művet dolgozza fel. New Yorkban és Berlinben játszódik, a két helyszínen, három nyelven, két párhuzamos idővonalon mutatja be a szigorú zsidó közösségből elszökő lány sorsát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.