2021. február 24., szerda

MOST MÉG NEM TÉMA A NÉGYNAPOS MUNKAHÉT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.02.24.


A szakember a kampány politikai részének tekinti azt a bejelentést, hogy előkészítenék a négynapos munkahét 2030-as bevezetését. Ahhoz, hogy komolyan lehessen foglalkozni a kérdéssel, előbb konzultálni kellene a szociális partnerekkel – mondta a Hírklikknek Herczog László közgazdász, akivel a jelenlegi válság más kérdéseiről is beszélgettünk.


Nagyratörő elképzelésekkel állt elő a Momentum elnöke, amikor néhány napja bejelentette, hogy pártja miniszterelnök-jelöltje, és így indul az ellenzéki pártok tervezett előválasztásán. Fekete-Győr András többek között arról beszélt, hogy büntethetővé tennék, ha egy politikusnak nem valós a vagyonnyilatkozata, aztán mindenki egyéni nyugdíjszámlát kapna, amihez korábban is hozzá lehetne férni, s átalakítanák az oktatást is. Az egyik legérdekesebb – s feltehetően a legtöbb vitát kiváltó – pont az, hogy előkészítenék a négynapos munkahét 2030-as bevezetését.

„Ez a bejelentés több szempontból is problematikus, mondhatni kampányízű” – válaszolta a Hírklikk kérdésére a munkaügyek egyik legjobb hazai szakembere, Herczog László. A közgazdász, a Bajnai kormány szociális és munkaügyi minisztere elsősorban a szakmai elemzést hiányolja a bejelentés mögül, ami ezúttal feltehetően el is maradt. Igaz, 2030 elég messze van és ez olyan nagy változás lenne, amely hosszas előkészítést igényel. Vagyis e pillanatban inkább szándéknyilatkozatnak tekinthető, amit azonban szerencsésebb lett volna úgy megfogalmazni, hogy a Momentum elnöke kezdeményezi, indítsanak konzultációt erről a kérdésről a szociális partnerekkel. Ez rugalmas és kezelhető hozzáállás lenne, miközben semmiféle elkötelezettséget nem jelentene, mindössze annyit, hogy a végleges álláspont csak az egyeztetések után alakulhatna ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.