2021. február 14., vasárnap

TÍZ PONTBAN ARRÓL, HOGYAN JUTOTTUNK A KLUBRÁDIÓ ELHALLGATÁSÁHOZ

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.02.14.


Ritka, hogy egy szövevényes jogi ügy a gyakorlatban nagyon is egyértelmű, tisztán érthető következménnyel jár: a Klubrádiónak február 14-e, vasárnap éjfél után el kell hallgatnia a megszokott frekvencián, a 92,9 MHz-en. A rádió az online térben ugyan folytathatja a sugárzást, de a célközönség egy része, az idősebb korosztály gyaníthatóan nem használ internetet, egy másik részétől pedig nyilvánvalóan nehezen várható, hogy mostantól rádiózás helyett inkább netezzen az autóban. Vagyis ez a lépés, ha nem is megszűnéshez, de nagy eséllyel a Klubrádió elsorvadásához vezethet. Hiszen ki tudja, hogy a frekvenciapályázaton mikor hirdetnek majd győztest, és lesz-e még Klubrádió, amelyik megnyeri. Végigvesszük a Klubrádió elhallgatásához vezető okokat.


Miközben sorra szólalnak meg hazai és külföldi szervezetek a magyar sajtószabadságért aggódva, sőt, az amerikai és a francia kormány is védelembe vette a Klubrádió ügyét, a magyar kormány részéről Gulyás Gergely miniszter arra hivatkozott, hogy nem jogszerűtlen a Klubrádió ügye, „csak nemzetközi hisztériakeltésre alkalmas”. Szintén a jogszabályokra hivatkozva tárta szét a karját Karas Monika, a Médiatanács elnöke, miszerint egy jogállamban a jogszabályokat sem a Médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. „A hisztériakeltés ellenére nem várható el a Médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót” – mondta az elnök.

Érdemes tehát áttekinteni, hogy is jutottunk eddig, hogy az ellenzék számára szimbolikus jelentőségű rádió elveszíti a frekvenciáját, és csak online folytathatja a sugárzást (A rádió adásait itt tudja hallgatni online)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.