2021. február 14., vasárnap

VARGA JUDIT AZT KÉRI, HAGYJÁK BÉKÉN A MAGÁNÉLETÉT, UGYANEZT KÉRIK TŐLE A SZIVÁRVÁNYCSALÁDOK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.02.14.


A szivárványcsaládok védelmében indult #acsaládazcsalád kampány egyik kezdeményezője, Pál Márton egy szombaton megosztott rövid, nyilvános Facebook-bejegyzésben szúrt oda a nem házasságban élő emberek örökbefogadását ellehetetlenítő törvényért felelős Varga Judit igazságügyi miniszternek, akiről éppen aznap kezdte híresztelni a bulvársajtó, hogy véget ért a házassága.

Pál Márton a miniszter tiltakozó Facebook-posztjára reagált, amelyben Varga „összehangolt sajtótámadás” részének nevezte a tegnapi, válásáról szóló híreket, valamint azt kérte a sajtó munkatársaitól a miniszter, hogy az ő és családja privátszféráját „ne tegyék a politikai játszmák részévé, és kiskorú gyermekeik védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől”.

Az azonos nemű párjával gyermeket nevelő, a kormányközeli sajtó több, melegeket célzó támadása ellen aktívan kiálló Pál röviden úgy válaszolt az igazságügyi miniszternek:

„Miniszterasszony, átérzem, és én is ezt kérem Önöktôl!
Kérem, tartózkodjanak attól, hogy a privátszféránkat politikai játszmák részévé tegyék, és a kiskorú gyermekeink védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől.
Tisztelettel: Magyarországon élô szivárványcsaládok”


Mint ismert, Pál Márton és párja, Hanol Dávid tavaly több másik családdal szerveződve a Szivárványcsaládok Közössége és a Háttér Társaság segítségével életre hívták a #családazcsalád kampányt. A három hónapja indult mozgalom célja, hogy párbeszédet indítsanak a szivárványcsaládok helyzetéről, jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal, valamint tematizálják azokat a kormányzati támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a szivárványcsaládokat érték.

Varga Judit azzal vált különösen érintetté ebben a kérdésben, hogy ősszel benyújtott törvényjavaslata, néhány héttel később pedig a megszavazott és kihirdetett törvény értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

A nyilvánvalóan diszkriminatív törvényjavaslat ellen számos civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük a szabályozás egyértelműen azt célozza, hogy az azonos nemű párok, akik a hatályos törvények értelmében nem köthetnek egymással házasságot, ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Ezt egyébként már egy korábbi jogszabály-módosítás is szinte lehetetlenné tette: Kásler Miklós EMMI miniszter még október elején nyújtotta be azt a rendeletet, amelynek értelmében egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhatott örökbe gyermeket, ha a hatóság az egész ország területén nem talált olyan házaspárt, aki vállalná a gyermeket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.