2021. március 29., hétfő

A VAKCINÁZÁSBÓL POLITIKAI KÉRDÉST FABRIKÁLNI EMBERÉLETEKBE KERÜLHET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.03.29.


Több mint egy éve tombol az egész világot alapjaiban megrengető koronavírus járvány. Az ezzel járó tömeges munkanélküliség, gazdasági válság és egészségügyi krízis a nemzetközi és hazai politikai erők napirendjét is meghatározza. A vírus elleni vakcinák kifejlesztésével pedig az oltakozás kérdése is fókuszba került. Azonban a politika szereplői ahelyett, hogy egy bizalmi légkört építenének ki az oltással kapcsolatban, inkább megpróbálják saját, önző céljaik elérésére használni a témát.

A DK a kínai és orosz vakcinák ellen kampányol, a Fidesz a baloldalt vádolja oltásellenességgel, és az EU-s intézmények hiteltelenségét firtatja, miközben hazánkban gyorsan romlanak a vírussal kapcsolatos mutatók.

Az elrontott válságkommunikáció, az intézményekkel szembeni bizalmatlanság, valamint a felelősséghárítás és a meggondolatlan ellenségképzés pedig emberéleteket követelhetnek.

A járvány alatt az emberek rendkívül kiszolgáltatottá váltak mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból, ami felfokozott hangulatot és kollektív félelmet idézett elő a társadalomban.

A Political Capital kutatása szerint ezek a vírussal kapcsolatos félelmek könnyen átcsatornázhatók egy oltásellenes attitűdbe is. A vakcinákkal szembeni bizalmatlanság tehát nem csupán az összeesküvés elmélet hívők sajátossága, ám ezek a szűk csoportok az álhírekkel és a félelemkeltéssel jelentősen befolyásolhatják az oltakozási kedvet.

A hiteles és folyamatos, bizalomra építő tájékoztatás éppen ezért életeket is menthet. Ez a kommunikáció elsősorban a kormány feladata lenne, ám azzal, hogy a hatalom átpolitizál egy alapvetően társadalmi konszenzus övezte témát, vagyis az egészséget, csak átvezeti az ideológiai és politikai ellentéteket az egészségügybe is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.