2021. március 8., hétfő

DR. SÓFI GYULA: A GYEREKEK 25–30 SZÁZALÉKÁNAK VAN PSZICHÉS GONDJA, ÉS EZEN A COVID TOVÁBB RONT

HVG360
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.03.08.


Szorongás, halálfélelem, tisztálkodási kényszer – csak néhány olyan pszichés probléma, amely jelentősen gyakoribb lett a gyermekek és a serdülők között a járvány kezdete óta. Sófi Gyula, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa beszél a krónikus stresszhelyzet maradandó következményeiről, valamint a szülők és a társadalom feladatairól. Interjú.



hvg360: A koronavírus-járvány megjelenése óta folyamatosan azt halljuk, hogy a vírus az idősekre és a krónikus betegekre veszélyes, az utóbbi időben viszont már több szó esik a gyermekek testi és lelki érintettségéről. Gyermekpszichiáterként gondolt erre a járvány kezdetén?

Sófi Gyula: Tavaly tavasszal még nem, mert nem tudhattuk, hogy a járvány meddig fog tartani, pedig éppen az időfaktor az, ami krónikus stresszhelyzetet okoz. Az elején mindenki tiltakozott az ellen, hogy a vírus beépül majd a mindennapi életünkbe, aztán ahogy telt az idő, azt látjuk, hogy egyre inkább hatással van ránk, elfásultunk és kialakultak pszichés és pszichoszomatikus eltérések is. Ez már itt van közöttünk és a gyermekeink között is.

hvg360: Hogyan változik meg egy gyermekpszichiátriai osztály élete a koronavírus-járvány alatt?


S. Gy.: A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet már az első pillanatban kijelölt gyermek Covid-központ lett, és mivel a pszichiátriai osztály az intézmény egyik sürgősségi belépési pontja, teljesen megváltozott az osztály működési rendje. Egy fertőzés az egész rendszert pillanatok alatt be tudta volna robbantani, ezért a kórház óriási erőfeszítéseket tett, hogy ez a nagy betegforgalom mellett se történjen meg. Fertőzött gyermekek, ápolók természetesen sajnos itt is voltak, de egyikük sem a kórházban kapta el a vírust, és sikerült időben kiszűrni és elkülöníteni őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.