2021. március 23., kedd

SZABAD SZEMMEL: A VILÁG EGYÁLTALÁN NINCS ODA ORBÁN VAKCINAMUTYIJÁÉRT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.23.


A magyar kormányfő jövő tavasszal szeretné újraválasztatni magát, ezért az oltásokat is felhasználja a kampányához. A vakcinákat tette meg járvány elleni küzdelem egyik fő elemévé.

NZZ

Magyarországon bőven van oltóanyag, a járvány mégis vastagon szedi áldozatait, ám ennek megvan a maga oka. Következik az egészségügyi rendszer általános állapotából, még inkább abból, hogy főként az elvándorlás miatt nincs elég szakember, de azért az Orbán-kabinet is megtette a magáét a bajok érdekében. A lap megszólaltatja a Semmelweis Egyetem rektorát, aki pontosan tudja, hogy nem szabad időt veszteni, mert a fertőzés 3. hulláma átcsap az országon. Azaz oltani és oltani kell. Annál is inkább, mert az új mutáns okozza a megbetegedések 90 százalékát. Nap mint nap százak halnak meg, számuk már 18 ezer felett jár.

A kínai vakcina lehetővé tette, hogy felgyorsítsák az ellenanyagok beadását, de a legtöbb így is a Pfizer készítményéből fogy. A Szputnyikot csak korlátozottan használják. Ugyanakkor Merkely Béla nem érti, miért akkora az ellenkezés nyugaton a Sinopharmmal szemben, de túlzásnak tartja az AstraZeneca körüli vitát is.

A közkórházak jó része roskadozik a hatalmas terhelés alatt. Teljes kapacitással dolgoznak, de nincs elég ágy és a hírek szerint több helyütt már dönteni kell arról, hogy kit próbáljanak lélegeztető gépekkel megmenteni, illetve ki az, akiről le kell mondani. Merthogy nincs elég ember, aki működtesse a készülékeket. Ám ebben része van a kormánynak is, mert a ragály kellős közepén íratott alá új szerződéseket az egészségügyi alkalmazottakkal, aminek hatására 4 ezren vették a kalapjukat. Ők most nagyon hiányoznak.

Úgyhogy már helyi fideszes politikusok is bírálják kormányt, amiért az önkényes és nem átlátható módon hozza meg döntéseit. Nem részletezi az adatokat, ugyanakkor megtiltotta, hogy orvosok, ápolók nyilatkozzanak a sajtónak. Viszont nincs válasz olyan égető kérdésekre, mint pl. hogy miért halnak meg ennyien. Az oltás közben kaotikusan zajlik, az alapjául szolgáló adatbázis megbízhatatlan.

Az viszont veszélyes elegyet alkot, hogy egyfelől a hatalom a beoltottak jelentős arányával büszkélkedik másfelől viszont hullanak az emberek. Az ellenzék próbál tőkét kovácsolni a helyzetből és azzal vádolja a kormányt, hogy az gazdasági megfontolásokból sokáig halogatta a korlátozásokat, az egészségügyet azonban kivéreztette. Merkely Béla ezzel együtt bizakodó, szerinte május közepére jelentkezik az oltások hatása. Hogy ez így lesz-e, attól nagyon sok függ Orbán Viktor további hatalma számára is.

Libération

Orbán Viktor, a magányos lovag – írja a francia újság –, miután Magyarország előbb méregdrágán vett orosz és kínai vakcinát, majd tegnap további két, sötét lónak számító szert hagyott jóvá. Azaz szégyentelenül tett a döntésre, miszerint az uniós államok közösen szerzik be az oltóanyagokat.

Teljesen rejtélyes, hogy mi vezérelte a magyar kormányt, hiszen az európai hatóságok még nem ütötték rá a pecsétjüket a szóban forgó kínai, illetve indiai készítményre, de a magyar fél még nem is rendelt azokból, ugyanakkor bőven van már beszerzési forrás. Mindenesetre Orbán, aki előszeretettel fordul szembe az EU-val, az orosz és kínai segítségnek hála, rekord szintre tornászta fel a beoltottak arányát. Azonban ennek nagy volt az ára.

Mégpedig szó szerint. A Sinopharmért, amelyből idáig egymillió adag érkezett a kért ötmillióból, egységenként 31,50 eurót kell fizetni. Ami jóval több, mint amennyit az unió kialkudott a Pfizerrel, illetve az AstraZenecával. Ott a kért ár: 15,50, illetve 2,15, szintén euróban. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy a kínai gyártmány még mindig nem jutott túl a kipróbálás stádiumán.

Az oroszok 8 eurót számítanak fel a Szputnyik V-ért, de úgy alakították, hogy a szerződéses feltételek nekik kedvezzenek. Így pl. az orosz állam mentesül minden felelősség alól. Ha bármi vita van, az orosz bíróság az illetékes, a nemzeti jog alapján.

Washington Post

Magyarország világbajnok az engedélyezett vakcinák számát tekintve, csak éppen szembesülni kénytelen a Covid-19 brutális 3. hullámával. Kanadai szakértők szerint egyetlen más állam sem járult hozzá hét oltóanyag bevetéséhez. Az ENSZ idáig háromféle szerre bólintott rá, az EU Gyógyszerügynöksége négyre.

A magyar kormány azonban kitáncolt a sorból, amikor zöld jelzést adott a kínai és orosz szereknek. Az Indiából rendelt ellenanyag, amely éppen most ment át a magyar szűrőn, szintén megkapta az WHO és az Afrikai Unió támogatását.

Orbán Viktor, aki jövő tavasszal szeretné újraválasztatni magát, az oltást tette meg a járvány elleni küzdelem egyik fő elemévé. Ennek köszönhetően ezen a téren a földrészen csak a britek állnak jobban. Ugyanakkor ha a halottak számát nézzük, mégpedig 100 emberre vetítve, akkor a mutató csak a cseheknél rosszabb az egész világon.

Die Presse

Sötét ügyletek köttetnek Magyarországon és a Nyugat-Balkán több államában is a járványt kihasználva. Grasszál a korrupció, aki közel van a tűzhöz, vagyis jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal, az az oltóanyag vagy a védőeszközök közvetítőjeként élete üzletét kötheti meg. Mint pl. az a volt jéghokis, akinek a világon semmi köze nem volt idáig az egészségügyhöz, ám közreműködött, hogy a magyarok megvegyék a világ egyik legdrágább vakcináját.

A lap idézi a direkt36-ot, amely kiderítette, hogy Gergely Csaba cége mindössze tavaly novemberben alakult, a tulajdonos azonban, aki idáig az italüzletben jeleskedett, nem volt hajlandó elárulni, miként keveredett a gyógyászat területére. Hogy kik állnak befektetőként a feltételezett stróman mögött, azt nem tudni.

Az azonban biztos, hogy a hatalom 150 millió eurót perkált a szóban forgó Danubia Pharmán keresztül, azaz az egységár nettó 30 dollár. Egy olyan szerért, amely még nincs engedélyezve az EU-ban, viszont sokkal többe kerül, mint a Brüsszel által rendelt készítmények.

A hasonló német botrány után már hullanak a fejek, Európa keleti felén viszont általában következmények nélkül maradnak az ilyen ügyletek, amikor politikusok kerülnek gyanúba. Virágoznak a jutalékos megbízások, eljött az ágazattól távol álló közvetítők és postaládacégek ideje. Ám ez csak felnyomja az árat.

Szintén a direkt36 derített arra fényt, hogy Magyarország tavaly márciustól júniusig 10-szer akkora árat fizetett a kínai lélegeztető gépekért, mint Olaszország, a németek pedig annyira ügyesek voltak, hogy nekik az eladók 50-szer kisebb összeget írtak bele a számlába. De a magyaroknál akkor is egy éppen csak hogy létrejött vállalkozást vontak be a tranzakcióba. Az alakulásnál ugyanaz az ügyvéd segédkezett, mint a legutóbb, a Sinopharm importja előtt.

Die Welt

Egy igen tekintélyes Európa szakértő szerint az autoriter magyar és lengyel törekvések hatalmas károkat okoznak az EU-nak, csak éppen a földrész közvéleménye ezt mintha nem venné észre, pedig a folyamat már ott tart, hogy Varsó alighanem hamarosan, akár már jövőre felmondja a jogközösséget az unióval, bár azért a tagságot fenntartaná. Laurent Pech, aki a Jogi és Politikai Kart vezeti a londoni Middlesex Egyetemen, rámutat, hogy a két ország egyre inkább tekintélyelvű lesz, olyannyira, hogy a Freedom House szerint a magyar rendszer már nem is demokratikus. Ennélfogva egy választási autokrácia alakult ki a közösségen belül, amelyet – egyedülálló módon - Brüsszel tart fenn anyagilag.

A magyar választások nem tisztességesek, nem szavatolják az egyenlő feltételeket, mi több, részben manipuláltak. A szálakat a Fidesz mozgatja, kézben tartja a sajtót és a pénzforrásokat. Az ellenzéknek a hegyen felfelé kell megvívnia a harcot, miközben az egész rendszer ellene van. A bíróságokat tekintve azonban a lengyeleknél még cudarabbak a viszonyok.

A szakember szerint a szakítást a jogállami mechanizmus idézi elő, mert aligha kétséges, hogy a végén az Európai Bíróság áment mond a szabályozásra. Orbán és Kaczynski a fellebbezéssel csupán az időre játszik, hogy addig, ami még legalább egy év, még jobban bebetonozhassa tekintélyuralmi rendszerét. Ehhez Merkel adta meg nekik a felhatalmazást, amikor a két ország tavaly év végén a hosszú távú uniós költségvetés, illetve a mentőcsomag vétójával fenyegetőzött.

Ha az EU várható verditkje nyomán a Bizottság elmarasztalja Lengyelországot, akkor az minden bizonnyal kinyilvánítja, hogy a továbbiakban a nemzeti jog alapján jár el, nem kér a közösségi szabályokból. Ez pedig még tovább rombolja majd a szervezet hitelét, hiszen látni, hogy Brüsszel már most sem képes érvényt szerezni a saját elveinek. Akkor meg milyen alapon sürgeti azok betartását a Nyugat-Balkánon?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.