2021. március 23., kedd

SZIJJÁRTÓ KÁROSNAK TARTJA A KÍNÁVAL SZEMBENI SZANKCIÓKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.23.



Szijjártó Péter magyar külügyminiszter károsnak és értelmetlennek minősítette a lépést, mely szerint az Európai Unió szankciókkal sújtott kínai tisztségviselőket a muszlim ujgur kisebbség elleni emberi jogsértések miatt – írja a Reuters, hozzátéve, hogy az intézkedést mind a 27 tagállam elfogadta. A Bloomberg arról ír, hogy váratlan ellenállásba ütközött Orbán Viktor magyar miniszterelnök az LMBTQ-közösség elleni fellépése. 140 cég csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az azonos nemű párok gyermeknevelési joga mellett áll ki.


Lakosságarányosan számítva a múlt héten Magyarországon növekedett a világon a leggyorsabban a koronavírusos elhalálozások száma, és az ország jelenleg globálisan a hatodik legrosszabb kumulatív halálozási arányt mutatja, miután a Johns Hopkins egyetem adatai szerint a hétvégén helyet cserélt a most hetedik helyen levő Egyesült Királysággal. Ezt az AP amerikai hírügynökség írja abban a beszámolójában, amely arról szól, hogy két újabb oltóanyagot engedélyeztek Magyarországon, a kínai CanSino cég termékét – amiből csak egy dózist kell beadni –, valamint a CoviShield elnevezésű szérumot, ami az AstraZeneca Indiában gyártott vektorvakcinája. Ez a két újabb jóváhagyás néhány nappal azután történt, hogy lazítottak az engedélyezési szabályokon – emlékeztet az AP, és hozzáteszi: Müller Cecília nem közölte, hogy hány adagot várnak a két említett oltóanyagból. A tudósítás kitér arra is, hogy az EU-ban jelenleg 9 százalék körül van az átlagos átoltottság, Magyarországon azonban ez 16 százalékos, ami a tagországok között a második legmagasabb arány.

Magyarország is elfogadta a kínai tisztviselőkkel szembeni szankciókat, Szijjártó mégis ellene beszél

A londoni Reuters hírügynökség – arról szóló jelentésében, hogy az Európai Unió szankciókkal sújtott kínai tisztségviselőket a muszlim ujgur kisebbség elleni emberi jogsértések miatt – kitér arra, hogy az uniós intézkedést mind a 27 tagállam elfogadta ugyan, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter károsnak és értelmetlennek minősítette a lépést. A Reuters megjegyzi, hogy az EU, az Egyesült Államoktól eltérően eddig igyekezett elkerülni a Kínával való konfrontációt, de most a jelek szerint változik a hozzáállása.

Szorosabb együttműködés Ankarával

A Yeni Şafak című konzervatív, iszlámista irányzatú török lap angol nyelvű internetes oldala Szijjártónak a tegnapi EU-külügyminiszteri tanácskozás szünetében adott másik nyilatkozatáról számol be, miszerint tekintettel kell lenni arra, hogy Európa biztonságát meghatározó módon befolyásolja Ankara helyzete. „Európa biztonsága egybeesik Törökország biztonságával” – idézi a lap a magyar külügyminisztert, aki arról beszélt, hogy az európai biztonságnak súlyosan ártana, ha Törökország megnyitná határait a területén tartózkodó több mint négymillió menekült előtt. Szijjártó sürgette az EU-t, hogy fizesse ki a még fennmaradó összeget abból a 6 milliárd euróból, amit a 2016-os megállapodásban ígért Törökországnak az ott tartózkodó szíriai menekültek helyzetének a javítása érdekében, a szabályozatlan migránsáradat megállítása fejében. Az uniós külügyminiszterek - állítja a Yeni Şafak – olyan tartalmú előterjesztést vitattak meg az EU-török viszony tárgykörében, amely üdvözli Ankara konstruktívabb hozzáállását, és azt javasolja, hogy adjanak lendületet a kétoldalú viszony szorosabbra fűzésének. A Törökországgal való viszony alakításának további irányáról a csütörtök-pénteki videókonferencián döntenek az EU-tagállamok csúcsvezetői.

LMBTQ: nem várt ellenállásba ütközött Orbán

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség arról ír, hogy váratlan ellenállásba ütközött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az LMBTQ-közösség, vagyis egyszerűbben megfogalmazva a melegek elleni fellépése. Egy Michelin-csillagos étteremtől az IKEÁ-ig egy sor vállalat csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az azonos nemű párok gyermeknevelési joga mellett áll ki.

A család az család – ez az elnevezése annak a kampánynak, amelynek eddig 140 cég – köztük a Levy’s és az HBO is – a részesévé vált, válaszul arra, hogy Orbán gyakorlatilag megtiltotta az azonos neműek örökbefogadási jogát, és alkotmányba iktatta, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges. A kampány sikere magukat a szervezőket is meglepte abban az országban, amelyben a vállalkozások óvakodnak attól, hogy szembeszálljanak Orbánnal – olvasható a Bloomberg beszámolójában. A hírügynökség felhívja a figyelmet arra: a miniszterelnök 2010 óta igyekszik megszilárdítani hatalmát a bíróságok és a civil társadalom fölött, és összetűzésekbe bonyolódott az Európai Unió vezetőivel, akiket riadóztatott Orbán autoriter fordulata.

„Sokan félnek, és azt mondják nekem, hogy nem merik támogatni a kampányt” – nyilatkozott a Bloombergnek Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel nevű budapesti Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, aki férfi partnerével él együtt, és azt reméli, hogy egyszer ők is örökbe fogadhatnak gyereket. Mint mondja, nem fél kormányzati megtorlástól, mert az szerinte csak növelné a kampány visszhangját.

A Bloomberg szerint az LMBTQ-közösség ellen a konzervatív keresztény értékek nevében indított kampány a 2022-es választásokra lenne hivatott feltüzelni a híveket, de egy tavaly decemberi felmérés azt mutatja, hogy a magyarok nagy része nem vevő erre, túlzásnak tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.