2021. április 15., csütörtök

A HÉTFŐRE TERVEZETT ISKOLANYITÁSSAL ÚJRA BELOBBANHAT A JÁRVÁNY

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.04.15.


Április 7-én, aznap, amikorra a kormány meghirdette a járványügyi korlátozások lazítását, a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma éppen csúcsot döntött: 311-en haltak meg a megbetegedésben és több mint 12 ezer volt a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, bár 2,5 millió magyart beoltottak a koronavírus elleni vakcina első oltásával. A beoltottak magas számára hivatkozva – azóta már elértük a hárommilliót is – a kormány lazított a kijárási korlátozásokon, lehetővé tette az üzletek újranyitását, és az iskolák és az óvodák április 19-i megnyitását is törvénybe iktatta.

A nyitást elrendelő intézkedések nem arattak osztatlan sikert. A Magyar Orvosi Kamara kifejtette, hogy nincs szakmai alapja a nyitásnak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy nyilatkozott, hogy a lépés orosz rulett a tanárokkal és a diákokkal, egy diákszervezet, az ADOM pedig egyenesen bojkottra szólította fel a diákokat. Orbán Viktor miniszterelnök két nappal később, április 9-én bejelentette, hogy a középiskolákat az érettségire való tekintettel nem érdemes pár napra kinyitni, így ott május 10-én indítják a személyes oktatást, a többi iskolával és óvodával kapcsolatban azonban nem változott a kormány álláspontja.

Bár az elmúlt héten a járványügyi adatok valamelyest javultak, a szakmai szervezetek, a szülők és a járványszakértők is attól tartanak, hogy a tanárok az oktatás újraindításakor még nem lesznek teljes körűen védettek, a gyerekek által hordozott vírus pedig ismét szabadabban mozoghat az óvodákban és az iskolákban. Ennek eredményeként a kórokozót könnyebben hurcolhatják haza szüleikhez vagy fertőzhetik meg a tanárokat, és így könnyedén berobbanhat a negyedik hullám a valójában még el sem csendesedett harmadik után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.