2021. április 19., hétfő

COVID-19-EN ÁTESETTEKET FERTŐZNEK MEG ÚJRA KORONAVÍRUSSAL EGY OXFORDI KÍSÉRLETBEN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2021.04.19.


Koronavírus-fertőzésen átesett önkénteseket fertőznek meg újra a vírussal egy az Oxfordi Egyetemen hétfőn kezdődött kísérletben, hogy jobban megértsék, mi történik ilyenkor a szervezetben. Jelenleg nagyon keveset tudni arról, hogyan fertőződnek meg újra olyanok, akiknek a szervezete már találkozott a vírussal.

A kutatók arra kíváncsiak, milyen típusú immunválasz akadályozza meg az újrafertőződést, illetve arra, hogy hogyan reagál az immunrendszer, amikor újra kiteszik a SARS-CoV-2-nek.

A kísérletet két lépcsőben végzik el, más és más résztvevőkkel. Az első szakaszt még áprilisban lebonyolítják, a másodikat a nyárra tervezik. Helen McShane, a kísérlet vezetője, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vakcinológus tanára azt mondta, ebből a kísérletből olyan dolgokat tudhatnak meg, amiket másként nem tudnánk. „A résztvevők újrafertőzésével pontosan tudni fogjuk, hogyan reagált az immunrendszerük az első fertőzésre, mikor lép fel a második fertőzés, és mennyi vírus jutott a szervezetükbe.”

A vizsgálattól nemcsak azt remélik, hogy alaposabban megértik a jelenlegi járványt okozó vírus működését, hanem azt is, hogy olyan teszteket fejleszthetnek ki, amelyek képesek meghatározni, hogy az ember éppen védett-e a koronavírustól.

A kísérlet most induló szakaszában 64 önkéntest, 18 és 30 év közötti fiatalokat fertőznek meg újra ellenőrzött körülmények között. A résztvevők tüdejét CT-vel, a szívüket MRI-vel vizsgálják majd, miközben legalább 17 napra el kell különülniük egy speciálisan erre kialakított őrzőben. A részvétel feltétele, hogy az alany tökéletesen egészséges legyen, és az előző fertőzésből ne legyenek visszamaradt tünetei, mert az esetleg növelné a kockázatot. Az elkülönítőből akkor engedik ki őket, ha már nem fertőzöttek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.