2021. április 18., vasárnap

CSATASORBAN A NYUGDÍJASOKÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2021.04.18.


Az idősek fele a mintegy 150 ezer forintos átlagnyugdíjnál kevesebből él: 2010-ben 26 ezer, 2020-ban már 270 ezer nyugdíjas tartozik az úgynevezett legalacsonyabb jövedelmi tizedbe. Szakértők szerint a korábban alkalmazott vegyes indexálás és a 13. havi nyugdíj egyaránt segíthetne a helyzet normalizálásában. A kormány és az ellenzék erről a témáról merőben mást gondol – de az időseket a „nyugdíjmondások” alig befolyásolják.


2,2 milliós példányszámú ingyenes kormányzati lap; a nyugdíjasok megvédésének ígérete; a mondás, miszerint az idősek csakis Magyarország jelenlegi kormányára számíthatnak, amelyik minden helyzetben segítő kezet nyújt, szemben a nyugdíjelvevő baloldallal – ez a kabinet üzenete. Az ellenzéki meg az, hogy épp a kormány miatt vannak nehéz helyzetben az idősek, a nyugdíjak elmorzsolódnak, sok idős ember a létminimumszint alatt él.

Hűségesek az idősek

A nehézségek ellenére a több mint kétmillió nyugdíjas zöme politikai­lag elkötelezett. Závecz Tibor szociológus szerint azok az emberek, akik 2018-ban voksoltak, és most is elmennének, 80 százalékban megtartják a szavazatukat – nincs átvándorlás egyik oldalról a másikra. Nyugdíjasoknál a szavazatmegmaradás aránya 92 százalék. Ez azt jelenti – mondta a Závecz Research ügyvezetője –, hogy nagyjából 100-200 ezer nyugdíjas esetében nem biztos, hogy ugyanúgy voksol, mint 2018-ban. 

A részvételi hajlandóság is jóval intenzívebb az időseknél, általában 10 százalékponttal múlja felül az átlagot. Például, ha azt mérik, hogy a választók 45 százaléka biztosan voksolna, akkor a nyugdíjasoknál ez az arány 55 százalék. Ráadásul az idősebbek elkötelezettebbek, és kevésbé rejtik a szimpátiájukat. Amikor azt kérdezik egy kutatásban, ki melyik pártra szavazna, akkor az emberek nagyjából egyharmada kibújik a válasz alól – a nyugdíjasoknak viszont csak egynegyede...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.