2021. április 22., csütörtök

EGY KUTATÁS SZOMORÚ KÉPET FEST ARRÓL, MIT TETT VELÜNK A JÁRVÁNY

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2021.04.22.


A magyarok elsöprő többsége úgy érzi, nem kapott segítséget a járvány alatt egy átfogó, reprezentatív felmérés szerint. Rengetegen vesztették el a munkájukat vagy keresnek kevesebbet, az általános egészségügyi és anyagi félelmek mellett pedig a válaszadók több mint harmada attól is tart, hogy a párjuk agresszív lesz a karantén alatt. Több mint felük a járvány után sem dobná el a maszkot, az alapjövedelem bevezetését pedig még a fideszesek többsége is támogatja. A megkérdezettek túlnyomó része oltáspárti, a kormánypártiak körében azonban nagyobb az oltási hajlandóság.


A magyarok elsöprő többsége komolyan veszi a koronavírus egészségügyi kockázatait – olvasható abban a most megjelent közvélemény-kutatásban, amelyet Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung készített a magyarországi járványhelyzetről, illetve arról, hogy miként hatott ez a rendkívüli időszak a lakosságra.

A Bíró-Nagy András és Szászi Áron által jegyzett felmérésben a megkérdezettek 83 százaléka szerint veszélyes az emberek egészségére a vírus. Hasonlóan magas arányban vannak azok, akik féltik a családtagjaikat a vírustól, míg a megkérdezettek közel ötöde véli úgy, hogy a vírus nem veszélyezteti a családja egészségét. A válaszadók háromnegyede tart a vírus hosszú távú szövődményeitől, 22 százalékuk viszont nem. A vírussal kapcsolatos aggodalmukat kifejező válaszadók közül a személyes egészségüket féltők voltak a legkevesebben.

Látványos különbség alakult ki a fiatalok és az idősek között: míg a 30 év alatti korosztály 24 százaléka nem tartja veszélyesnek a vírust, addig a 60 év felettieknek csak 7 százaléka gondolja így. A hosszú távú szövődményektől a 30 év alattiak 62 százaléka, míg a 60 év felettiek 87 százaléka fél. A politikai hovatartozás terén alig van különbség, a kormánypárti válaszadók, az ellenzéki, valamint a bizonytalan szavazók között is nagy többségben vannak, akik tartanak a hosszú távú szövődményektől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.