2021. április 12., hétfő

HOL A SOK ARANY MOSTANÁBAN? - AZ EZREDFORDULÓ ÓTA BŐ HATSZOROSÁRA NŐTT AZ ÁRFOLYAM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.12.


A múlt héten háromszorosára nőtt az MNB aranytartaléka. Ezzel még mindig csak 13 százalék nemzetközi tartalékainkban a sárga kincs aránya. A világban a legtöbb aranya amúgy az USÁ-nak van. Norvégiának és Horvátországnak azonban például semennyi nincs.


Háromszorosára emelte aranytartalékait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentették be a múlt héten. Története során még sosem volt ennyi, 94,5 tonna nemesfém a magyar jegybank trezorjaiban. Ez amúgy nemzetközi tartalékainknak még mindig csak mintegy 13 százalékát jelenti. Az MNB megalakulása óta tartja tartalékainak egy részét aranyban. Aránya kisebb megszakításokkal növekedett, legmagasabb a nyolcvanas évek közepén volt, amikor megközelítette a 70 tonnát.

A fejlett országok többsége nem sokkal később azonban leépítette az aranyát, és így tett Magyarország is. Akkoriban úgy vélték, hogy – mivel a nemzeti valuták mögött már jó ideje nem a nemesfém áll – az már nem több a spekulációs eszközök egyikénél. Előnyösebbnek találták a tartalékokat különféle – elsősorban a fejlett országok által kibocsátott – első osztályú állampapírokban tartani, amelyek árfolyamkockázata kisebb, és némi hozamot is biztosítanak. Így miközben az MNB a rendszerváltás környékén igyekezett növelni devizatartalékait, az arany mennyisége ezen belül 1992-re töredékére, mindössze 3,1 tonnára csökkent. Ahogy Hárshegyi Frigyes, az MNB akkori alelnöke egy ízben ironikusan meg is jegyezte: tartalékainkkal a német államháztartási hiányt finanszírozzuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.