2021. április 22., csütörtök

JÁRVÁNY: ARÁNYAIBAN NÁLUNK HALT MEG A LEGTÖBB EMBER A VILÁGON

MAGYAR HANG
Szerző: LUKÁCS CSABA
2021.04.22.


„A védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni” – Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember 12-én az M1-en.


Megtörtént, ami ősszel még teljesen elképzelhetetlennek tűnt: a koronavírus-világjárvány kezdete, vagyis tavaly március óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb fertőzött a világon. A worldometer statisztikai oldal percenként frissülő adatai szerint csütörtök reggel történt a helycsere az addig vezető Csehországgal: nálunk egymillió lakosra 2697 halálos áldozat jut, a cseheknél ez a szám tizenhárommal kevesebb. (Aki megnézi a listát itt, az láthatja, hogy Gibraltár van az élen, de az egyrészt nem ország, hanem egy brit tengerentúli terület, másrészt az alig 33 ezres lakossága miatt torz az egymillió főre vetített statisztika.) A kormányzati narratívával ellentétben a Válasz Online feltáró cikkben igazolta, hogy nem a módszertan az oka, hogy Magyarország az élre ugrott.

Ami Magyarországra nézve még riasztóbb, az az, hogy a 10,7 milliós Csehországban több mint 1,6 millió koronavírusos esetet regisztráltak az egész járvány alatt, míg nálunk 760 ezret – magyarán nálunk a halálozási arány nagyjából kétszer akkora a megfertőzöttek között, mint a cseheknél. Itt a koronavírusos fertőzöttek 3,4 százaléka hal meg, ott pedig csak 1,78. Ez vagy azt jelenti, hogy nálunk kevéssé hatékony az egészségügyi rendszer és a fertőzötteket nem tudjuk megmenteni; vagy azt, hogy nálunk rejtve marad az fertőzések jelentős része. Egyik rosszabb lehetőség, mint a másik – ha az elvégzett PCR-tesztek számát nézzük, Csehországban közel háromszor annyi (!) készült egymillió lakosra vetítve, mint nálunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.