2021. április 15., csütörtök

MEGLEPŐ FEJLEMÉNYT HOZHAT A HÁLAPÉNZ MEGSZÜNTETÉSE - ISMÉT NÉPSZERŰBB LESZ AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGY?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.15.


Miközben sokan már szinte temetik az állami egészségügyet, egy felmérés szerint a hálapénz megszüntetése a magyarok egy részét a magánellátásból visszaterelheti a közellátásba. Egészségügyre egyébként hálapénz nélkül is egyre többet költ a lakosság.


A járvány idején az uniós tagországok közül a közfinanszírozott egészségügybe vetett bizalom a magyar lakosságban volt a legalacsonyabb – mondta el Bodnár Viktória, az IFUA Horváth&Partners Kft. ügyvezetője a Portfolio online konferenciáján. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a magyarok egyre többet költenek zsebből egészségükre. A növekvő tendencia – hangzott el – utalhat arra is, hogy a fiatalabb értelmiségi korosztály már kevéssé támogatja a paraszolvencia rendszerét, inkább a magánellátásban vásárolja meg a szolgáltatásokat.

Az idei év viszont jelentős változásokat hozott, hiszen jelentősen megemelték az orvosok bérét, a hálapénzt pedig betiltották a jogalkotók. A Szinapszis – szintén a Portfolio konferenciáján ismertetett – felmérése szerint 2020-ban 30 milliárd forintot adott ki a magyar lakosság hálapénzként. Ez az összeg egyébként az évek során egyre csökkent, tehát a paraszolvencia valamennyire magától is kezdett visszaszorulni. A hálapénz betiltásával és büntetendő tételével a válaszadók elsöprő többsége, összesen 83 százaléka értett egyet. Az intézkedést teljes mértékben helytelenítők aránya mindössze 5 százalék lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.