2021. május 11., kedd

A MAGAS ELLENANYAGSZINT NEM JELENT AUTOMATIKUSAN MAGASABB SZINTŰ VÉDETTSÉGET A FERTŐZÉS ELLEN

QUBIT
Szerző: SCIENCE MEETUP
2021.05.10.



A Science Meetup koronavírus-járvány alatti Karanténnapló-különkiadásának legújabb epizódjában Varga Máté genetikus Ferenci Tamás biostatisztikussal, az Óbudai Egyetem docensével beszélgetett oltásokról, járványadatok elemzéséről és egy negyedik járványhullám lehetőségéről.

Az interjú előtti szokásos bevezető részben röviden szót ejtettünk a jelenlegi járvány- és oltási helyzetről, valamint a közösségi immunitás eléréshez szükséges védettség mértékéről (00:55). Ezután az India Mahárástra államában felbukkant B.1.617 koronavírus-variánssal és változataival foglalkoztunk, amelyek közül az egyiket már „aggasztó variánssá" (VoC, variant of concern) nyilvánított az angol népegészségügyi hivatal (04:45. Majd Varga Máté elmagyarázta, miért nem épülhet be szinte biztosan az emberi genomba a koronavírus, akkor sem, ha egy színvonalas folyóiratban megjelent tanulmány ezt állítja (13:04).

Ezután a Moderna és a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett új mRNS-oltásokra tértünk rá, amelyek specifikusan a koronavírus dél-afrikai variánsa ellen készültek. Bár jelenleg a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinája is magas hatásosságú minden ismert koronavírus-variáns, így a dél-afrikai változat ellen is, a vállalatok elővigyázatosságból mégis lépéseket tesznek a koronavírus változásának követésére (19:31).

Végül az előző epizódban már részletesen tárgyalt Molnupiravir antivirális gyógyszerről ejtettünk szót a második fázisú klinikai vizsgálat eredményeinek tükrében. Ezek alapján a gyógyszer nem kórházban kezelt fertőzöttek körében való vizsgálata tovább folytatódik majd a harmadik fázisban, a kórházban kezeltek körében azonban nem, mivel a Merck-MSD és Ridgeback Therapeutics az eddigi eredmények alapján nem tartja valószínűnek, hogy a gyógyszer érdemben segítene nekik. Jó hír azonban, hogy a nem kórházban kezelt csoportban a koronavírus replikációját blokkolni szándékozó gyógyszer valóban képes volt az önkéntesek szervezetében a vírus szint csökkentésére (26:51)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.