2021. május 15., szombat

AZ A KORMÁNY CÉLJA, HOGY NE ÖSSZEGEZZÜK A JÁRVÁNY TANULSÁGAIT, MERT ARRA NEM LEHET KAMPÁNYT ÉPÍTENI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.05.14.


Kevesebb, mint egy évvel a parlamenti választások előtt egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány kezelése lesz a kampány központi téméja. A Fidesz szokásához híven felépített egy hosszú távú stratégiát, melynek betetőzéseként megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy annál jobban nem is lehetett volna kezelni a járványt, mint ahogy azt az Orbán-kabinet tette. Az ellenzéknek megint csak a kontrázás marad, vagyis be kell bizonyítania, hogy komoly hibákat vétett a kormány. Az igazi vesztesek megint a magyar polgárok lesznek, hiszen ez a kommunikációs párviadal épp azokat a komoly szociális, gazdasági kérdéseket tolja a háttérbe, melyekről végre illendő lenne nyíltan beszélniük a politikusoknak.


Az utóbbi három évben tovább folytatódott a társadalom kettészakadása, vagyis, akik eddig gazdagok voltak, még gazdagabbak lettek, akik pedig szegények voltak, tovább szegényedtek. Vannak olyanok, akik végzetesen eladósodtak, de mivel hitelfizetési moratórium van életben, számukat, és a helyzetük súlyosságát csak megbecsülni lehet. Rövidesen tömeges kilakoltatások kezdődhetnek, mert sokan nem tudják fizetni a lakbért. Több ezer lakásban kikapcsolhatnak szolgáltatásokat, mert a járvány miatt sokan elvesztették az állásukat, vagy korábbi jövedelmüknek csak egy részéhez jutottak hozzá.

Ezek komoly szociális problémák, melyekről egyre kevesebb szó esik a közbeszédben, mert most minden az oltásokról, a korlátozásokról, az élet újraindulásáról, no és természetesen a védettséget igazoló okmányokról szól. Természetesen ezek is fontos kérdések, ám megint a háttérbe szorulnak olyan társadalmi kérdések, melyekre évtizedek óta nem adott érdemi választ a politika. Fontos reformok maradnak el arra hivatkozva, hogy most van fontosabb dolog is annál, hogy orvosolják például az oktatás, a közigazgatás, az államháztartás vagy az egészségügy problémáit.

A legnagyobb veszélyt az jelenti ez utóbbi területek esetében, hogy mindegyiket próbára tette a járvány, és a kormány azt kommunikálta, kiválóan helyt álltak az ide tartozó intézményrendszerek. Azt a képet közvetítik az iskolákról, hogy a távoktatással sikerült úrrá lenni a járvány okozta nehézségeken, hogy az egészségügy jól bírta a rá nehezedő nyomást, a gazdaságot nem roppantotta meg a komoly bevételkiesés és a növekvő államháztartási hiány, a közigazgatás pedig sikeresen levezényelte a járvány miatt megnövekvő adminisztrációs feladatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.