2021. május 18., kedd

KÜSZÖBÖN AZ ÖSSZES VÍRUSVARIÁNS ELLEN HATÁSOS VAKCINA

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.05.18.


Az angliai Duke Human Vaccine Institute kutatói a Nature-ben még május 10-én megjelent tanulmányukban számoltak be arról, hogy egy olyan újfajta vakcinát fejlesztettek, amely az állatkísérletes fázisban a beoltott alanyokat egyszerre több SARS-CoV-2 variáns, a 2002-es SARS-CoV-1 és egyéb, közeli rokon koronavírusok ellen is megvédte, amelyek köreiből akár a jövő járványai is kikerülhetnek.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatója szerint a publikációban ismertetett pán-koronavírus vakcinatechnológia a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet. A kutató saját Facebook-oldalán elemzi az angliai eredményeket.

Gyenge pont

„A SARS koronavírus járványt követően, egy, a fertőzésből felgyógyult páciens vérében olyan speciális antitesteket találtak a tudósok, melyek nem csupán a SARS vírust voltak képesek megkötni (neutralizálni), hanem más, rokon koronavírusokat is. Ez a megfigyelés vezetett el a jelenlegi fejlesztéshez és mutatta meg, hogy a pán-koronavírus vakcinafejlesztéseknek lehet létjogosultsága” – írja Kemenesi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.