2021. június 12., szombat

ANTAL ATTILA: ITT A FUDANNÁL NAGYOBB DOLGOKRÓL VAN SZÓ 1.

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.12.


Az orbáni politika megtalálta a rést a pajzson. Ez nem csak Orbán Viktor önérdeke, vagy politikai tehetsége, hanem a német politikának, az EU helyzetének is sajátossága. A magyar miniszterelnök – felhasználva az uniós helyzeti előnyét, ugyanazt ajánlja fel Putyin, illetve Oroszország és Kína számára: egy európai hídfőállást, az EU-s politikai irányok meggyengítését. Tulajdonképpen unión belüli képviseletére, disztributolására próbál szerződni Kínával. Ám a miniszterelnök nem biztos, hogy számolt azzal, az ellenzék európai és hazai színtéren is egy ellenkultúrharc színpadára tudja emelni a Fudan Egyetem ügyét. De, hogy ez a mostani tüntetés megfúrta volna azt a projektet, amit az orbáni politika megteremtett, vagy esetleg más formában lesz megvalósítva, most még nem látjuk. Nyilván nagyon fontos szempont, hogy mi lesz 2022-ben. Bármilyen adminisztráció, kormány is lesz, Kínával és Oroszországgal épp úgy számolnia kell, mintha az Orbán-rendszer marad. Annál is inkább, mert maradnak elvarratlan szálak. Antal Attila politológussal beszélgettünk.


Az alapkérdés az lenne, hogy kihátrál-e – amúgy fideszesen – a Fidesz és Orbán a Fudanból, de mégis egy kicsit korábbról szeretném kezdeni, Oroszország és Magyarország viszonyával. Amikor Orbán hatalomra kerülésekor 2010-ben szembesült azzal, hogy az EU számos kérdésben kritizálja, akkor jutott arra, hogy a Putyinnal való barátkozás erősítheti az EU-n belüli alkupozícióját. Ő pedig hatalmon akart maradni. Ön szerint Orbán és Putyin ilyen szempontból „használja” a másikat?

– Egy-egy politikus nyilvánvalóan önérdekkövető, a hatalmi játszmáikhoz felhasználják egymást. De, ha megnézzük a Putyin-Orbán „viszonyrendszert”, azért itt van egy másik fontos szereplő, az Európai Unió. Ezért az EU és Oroszország közötti kapcsolatrendszer keretében is érdemes értelmezni az Orbán-Putyin játszmákat. Méghozzá abból az aspektusból, hogy az EU-nak lenne szüksége arra, hogy egy, minden tekintetben transzparens tagállami viszonyrendszert alakítson ki az orosz hatalmi centrummal. Hiszen azt látjuk, hogy – legalábbis Németország – azért elég régóta az orbáni politikához hasonló kettős játékot űz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.