2021. június 22., kedd

FAKE NEWS ORBÁN VIKTORTÓL: NEM IGAZ, HOGY A CSÚCSGAZDAGOK 80 SZÁZALÉKA BALOLDALI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.06.21.


A 100 leggazdagabb magyar idei kiadványát Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a szereplők 80 százaléka még mindig baloldali. Ezzel szemben a valóság az, hogy a százas lajstromból legfeljebb 14 főnek van szoclib múltja vagy ellenzéki jelene – de az ő többségük is betagozódott már a NER-be. Átvilágításunkból kiderül továbbá, hogy a lista bő fele Fidesz-kompatibilis figurákból áll, s közülük húszan a rendszer egyértelmű tartóoszlopai. Lehet, hogy a kormányfő csak utóbbiakat tartja igaz jobboldalinak, mindenki más balos „elhajlónak” számít? Nézzük akkor, kikről is van szó!


A miniszterelnök nemrég tiszteletét tette a kormányszóvivői tájékoztatón, és A 100 leggazdagabb idei kiadványát is kommentálta. Mint mondta, az ilyen összeállításokról csak annyit tud megállapítani, hogy a résztvevők 80 százaléka még mindig baloldali, a cél sokkal inkább az egyensúly lenne, vagyis több jobboldali kellene a gazdaglistákra. „Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól” – így Orbán Viktor.

A Válasz Online kíváncsi volt, a kormányfő vajon milyen logika mentén juthatott el a 20–80-as arányhoz. Hat kategóriába soroltuk hát a százas lajstrom szereplőit. Az elsőbe kerültek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének feltétlen hívei és haszonhúzói. A másodikba a jobbos hatalom ama csúcsragadozói, akik valamiért kipottyantak a bizalmi körből. A harmadikba részben azok az üzletemberek, akik már akkor konzervatívok voltak, amikor a Fidesz még nem, továbbá, akik – a NER másodvonalaként – egyértelműen kötődnek a hatalmi struktúra felsőbb szintjeihez. A negyedik pontban „gyülekeznek” a klasszikus kétkulacsos játékosok, az ötödikben a politikai oldalak mentén beazonosíthatatlan nagyvállalkozók, a hatodikban pedig a baloldaliként elkönyvelhető aktorok.

A részletes eredmény alább böngészhető, elöljáróban csak annyit: szoclib múltúnak vagy ellenzékinek bélyegezhető alakból – bár megfeszültünk – mindössze 14-et találtunk, s közülük többen olyanok, akik már alkut kötöttek a mai rendszerrel. A semlegesek, besorolhatatlanok csoportja 31 főből áll, a kétkulacsosok hárman vannak, a hatalmi központtól némi távolságban lévő jobbosok köre 29 tagot számlál, pikszisből kiesett főbizalmiakból szintén hármat találtunk. És húszan vannak, akik a Fidesz-hatalom legközvetlenebb tartóoszlopaiként, az állami javak becsatornázóiként, Mészáros Lőrinc-, Tiborcz István- és Orbán Ráhel-kaliberű közreműködőkként írhatók le. (A kormányfő lányát csak azért kevertük ide, mert néhány napja ő is hivatalos üzletasszony: bejegyzett tisztviselő lett a papíron a férje tulajdonában lévő ingatlanos cégcsoport BDPST Koncept Kft. nevű leányvállalatában.)

Amennyiben tehát nem blöffnek gondoljuk, hanem komoly, megfontolt, tényeken alapuló közlésként tekintünk Orbán Viktor gazdaglistás kiszólására, csak arra juthatunk, hogy a kormányfő kizárólag az első kategória tagjait tekinti jobboldalinak. Mindenki mást – köztük Béres Józsefet, Lantos Csabát, Váradi Józsefet – balosként könyvel el a fejében. Ez persze teljes nonszensz, ám jól jelzi: itt csak az lehet igaz jobboldali, aki az ő hatalmi céljaihoz a lehető legközvetlenebbül hajlandó asszisztálni. Ennek fényében már az is érthető, miért állítja rendre a miniszterelnök, hogy a média fele a baloldal kezében van. Miközben a valóság úgy fest, hogy a sajtópiac 50 százaléka teljes kormánypárti kontroll alatt áll, a többi szereplő között pedig vannak baloldaliak és pártfüggetlen konzervatívok is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.