2021. június 14., hétfő

FRANCIS FUKUYAMA: MAGYARORSZÁG A VISSZALÉPÉS PÉLDÁJA

SZABADEUROPA.HU
Szerző: Szabad Európa
2021.06.09.


Kína és az USA nem lehetnek egyszerre a világ vezető hatalmai, az európai politikusok pedig nem fognak tudni a lavírozni a totalitárius rendszer és a liberális demokrácia között. Szerbia és a többi balkáni ország uniós csatlakozásával egyelőre óvatosan kell bánni. Interjú Francis Fukuyamával, a Stanford Egyetem világhírű történészével.


Francis Fukuyama új, a korábbihoz hasonló hidegháború kialakulásától nem tart, az akkori szembenállás ugyanis a Szovjetunió és az USA kapcsolatának minden részletére kiterjedt. Most az EU és az USA távolodása Kínától folytatódni fog, de ettől még maradnak fontos, egybevágó gazdasági-kereskedelmi érdekeik.

Fukuyama szerint a kínaiak maguk sem tudják, milyen országot szeretnének, de az biztos, hogy a vezetés nagyobb befolyást szeretne a nemzetközi intézményekre. Azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy Kína és az USA egyszerre legyenek a világ vezető hatalmai, annyira különböző ideológiai talapzaton állnak, sosem egyezhetnek ki. És mivel Kínának nem nagyon vannak szövetségesei, az USA-nak pedig rengeteg, bizonyos szinten fontosabb, hogy az USA hogyan bánik a szövetségeseivel, mint hogy hogyan kezeli Kínát.

Emellett nagy hibának tartja az EU és Kína közti tavaly év végi kereskedelmi megállapodást. Hiába gondolja ezt néhány európai politikus, nem lehet ügyeskedni a két rendszer között, Kína ugyanis évről évre keményebb totalitárius rendszert épít, amióta Hszi Csin-ping hatalomra került 2013-ban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.