2021. június 22., kedd

MI A NAGYOBB BAJ: A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY VAGY AZ INFLÁCIÓ?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.06.22.


Nem először üzenget egymásnak a jegybank és a pénzügyminisztérium vezetése, ami egy jól működő demokráciában nem lenne különleges dolog, de az Orbán-kormány gyakorlatában ez több, mint homokszem a NER gépezetében. A vita most akörül forog, mi legyen a prioritás a koronavírus-járvány hatásainak kivédésében: a pénzügyminisztérium által favorizált újraindítás, amely jelentős GDP- arányos hiánnyal számol jövőre, vagy az MNB célja az infláció megfékezésére? Anélkül, hogy mélyen belemennénk e szakmai vita hátterébe, érdemes megvizsgálni, mely intézkedés erősítené jobban a kormánypárt pozícióit a 2022-es választás előtt?


Matolcsy György jegybankelnök nem finomkodott, amikor a Fidesz pártlapjában, a Magyar Nemzetben fogalmazta meg kritikáit a jövő évi költségvetés koncepciójával kapcsolatban. Szerinte ugyanis tovább fűti az inflációt a költségvetés 5,9 százalékos GDP-arányos hiányából következő többletkereslet, amely a kiugrásokat tartósan magas inflációs pályára terelheti. Szakmailag teljesen indokoltnak tűnik az MNNB első emberének aggodalma, hiszen a járvány közel másfél éve alatt az infláció több területen meglódult, és félő, hogy ez igen érzékenyen fogja érinteni a lakosságot, amely szinte teljesen elszokott már az árdrágulás ilyen drasztikus szintjétől.

A Pénzügyminisztérium azonban más logika szerint állította össze a költségvetést, ugyanis egy közel 6 százalékos GDP-arányos hiánycél nagyobb mozgásteret biztosít a kormánynak, így a választási kampányokban a Fideszre oly jellemző osztogatásnak nem szabhat határt a fiskális fegyelem. Igen ám, de az infláció felpörgése sem tesz jót a választók idegrendszerének, így hiába kap majd a kormánytól kedvezményeket a lakosság, a forint értékének csökkenése sokat rombolhat a Fidesz népszerűségén. Mivel érdemben még nem reagált Varga Mihály pénzügyminiszter Matolcsy kritikájára, nem tudjuk, hogy ő milyen érveket hoz fel a hiánycél ilyen jelentős kitolására, de gyanítható, hogy Orbán Viktor jóváhagyása (vagy utasítása) nélkül nem készült volna ilyen költségvetés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.