2021. június 15., kedd

ORBÁN ÁLLAMI SZINTRE EMELI A SZÉLSŐJOBBOT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.15.


Orbán Viktor végképp úgy döntött, hogy a Fidesznek, illetve a kereszténydemokratának nevezett (csúfolt?) alakulatnak vissza kell térnie teljes mértékben a szélsőjobb tematikához. Nem mintha bármikor is, az utóbbi lassan tizenkét évben, eltávolodott volna a szélsőségektől, de azért volt idő, amikor óvatosabban fogalmazott. Hogy valójában mi is a belső értékrendje a miniszterelnöknek, nehéz eldönteni; számomra hitelesnek tűnt a liberális korszaka, bár akadnak közeli ismerősei, egykori barátai, akik ma már úgy látják, az is csak egy színjáték volt. Egy olyan ember színjátéka, aki a hatalomba kerülés lehetőségeit vizsgálja, és ez alapján dönt a kiválasztott, a célhoz elvezető elv mellett.


Azt már sokan megírták, hogy így és ezért váltott balról jobbra; felmérte, hol is lehet esélye vezető szerephez jutni. És mert a liberális- és baloldal akkoriban, túl erősnek tűnt, hozzálátott a széttöredezett jobboldal felszámolásához és kisajátításához. Így jutott el például Vona Gáborig, és a megtűrt Csurkáig, majd a Jobbikig. Környezetében egyre több, erősen megkérdőjelezhető nézeteket valló figura jelent meg, mondanivalója pedig egyre inkább vált hasonlatossá azokéhoz, akiket korábban ostorozott. Azon már meg sem lepődtünk, hogy erősen vallásos énjét mutatta fel nekünk, noha megtérésének inkább csak politikai indokait érezhettük, kevésbé a lelkieket.

Ma sem gondolom egyébként, hogy Orbán meggyőződése szerint beszél és cselekszik, azt teszi és téteti másokkal is, amit célravezetőnek tart. És lássuk be: nagyon is bejöttek eddig a számításai. Hogy azért-e, amit Ungvári Rudolf mond, miszerint a magyar emberek alapvetően jobboldaliak, nacionalisták, vagy azért, mert a baloldal leamortizálta magát, nem tudom. A „magyar emberek” karakterológiájába amúgy se mennék bele, azt meghagyom a kormányfőnek, aki hetente kölcsönöz új és újabb jellemvonásokat a „magyar embereknek”; mindig azt hangoztatva, amit szerinte ezek a „magyar emberek” hallani szeretnének. És ő – mármint Orbán – úgy találja, hogy itt, ebben az országban a többség rokonszenvezik a szélsőjobb nézetekkel. Ezért nem bántja a tőle – elvileg – jobbra álló MI Hazánkat, és ezért siratja vissza a Parlamentben, vagy egyéb beszédeiben azt a Jobbikot, amely egykoron EU-s zászlót égetett, nyíltan zsidózott, és használta az összes olyan topikot, amelyet – szerintünk – európai gondolkodó nem használ, miniszterelnök pedig nem vágyik rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.