2021. június 23., szerda

SOK OKTATÓ INGYEN TANÍT AZ EGYETEMEKEN, DE EZ TÖBB SZEMPONTBÓL IS PROBLÉMÁS

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2021.06.23.


Miskolcon 31, Pécsett több mint 90 egyetemi oktató dolgozik díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként az egyetemeken. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint ez nemcsak etikailag aggályos, de sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat is. A Miskolci Egyetem szerint viszont a tanárok szívesen adják át tudásukat ingyen is a hallgatóknak.


Miskolci Egyetemen jelenleg 31-en oktatnak ellenérték nélkül, vagyis ingyen, megbízási jogviszony keretében – tudta meg az Átlátszó.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke, Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna egyetemi docens lapunknak elmondta, a szakszervezet ismeri a problémát, és legalább három ok miatt nem tartja elfogadhatónak az ingyenes oktatást.

Helytelen bárkit is díjazás nélkül foglalkoztatni, etikailag aggályos, sőt sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat.

Emellett, ha a munkaadó nem fizet, nem tudja megfelelő módon számonkérni azt, hogy munkatársa magas színvonalon végezze el munkáját. Végül: a fizetésért dolgozó oktatók munkavállalók munkaügyi alkupozícióját rontják az ingyen dolgozók. Ismert helyzet, hogy idős kollégák szívesen vállalnak óratartási vagy akár kutatási feladatokat nyugdíj mellett, mert elkötelezettek a tanítás és az egyetemi lét mellett. Mint szakszervezet nem szeretnénk ezen kollégákat megsérteni, szívesen látjuk egy-egy előadás vagy konzultáció erejéig, de a folyamatos minőségi oktatást fizetett dolgozókkal kell ellátni” – hangsúlyozta Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.