2021. július 7., szerda

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKE A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUSRÓL: „NEM ATOMBOMBA, MÉG CSAK NEM IS BOMBA”

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.07.07.


Frissítés, 13:43: Az Azonnali nemrég arra hívta fel figyelmet, hogy a Politico lap értesülései szerint a Bizottság felfüggesztette a magyar helyreállítási terv elfogadását. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban álhírnek nevezte az erről szóló szivárogtatásokat.


A mai napon tárgyalja az Európai Parlament a jogállamiság ügyét Lengyelországban és Magyarországon, valamint a magyarországi LMBTQ-emberek alapvető jogainak megsértését a homofób módosítót illetően.

Csütörtökön, azaz holnap szavaz a parlament egy olyan határozatról, amely felszólítaná az Európai Bizottságot, hogy addig ne részesüljön Magyarország EU-s pénzalapokból, amíg alapvető emberi jogokat sértő törvényeket hoz. Mindeközben a kormány immáron rendeletbe foglalta, hogy az EU „átlépett egy vörös vonalat” és a homofób módosítót érő EU-s kritika „gyűlöletbeszéd” Magyarországgal szemben.

Zöld EP-képviselők javaslatára új jelentés is készült az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról, amely a pénzforrások, köztük a Helyreállítási Alap felfüggesztését javasolja. A jelentést, amelyet ma fognak nyilvánosságra hozni, három szakember jegyzi, Kim Lane Scheppele a Princeton Egyetemről, Daniel R. Kelemen, a Rutgers Egyetem professzora, valamint a groningeni John Morij...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.