2021. július 13., kedd

FEGYVERBE!

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.07.13.


Létezik egy statisztika, ami az elmúlt százötven év adatai alapján azt igazolja, hogy azok az országok, amelyek fokozzák katonai kiadásaikat, háborúra készülnek, konfliktusokat generálnak szomszédaikkal vagy a térségükben, esetleg érdekeltek a nemzetközi feszültség szításával a környezetükben. Ennek alapján figyelem őszinte aggodalommal az Orbán-kormány katonai kiadásainak erőteljes, az ország gazdasági képességeivel aránytalan növelését, amihez fenyegető, olykor arrogáns propaganda párosul. Néha csakugyan az az érzésem, mintha egy fegyveres összecsapásra kellene készülnünk. De ki ellen? Van ellenség a láthatáron?


Akkor meg mivégre ez a nagy fegyvekezési kampány, aminek most már kormánybiztosa is van egy magabiztos, ambíciózus fiatalember, Maróth Gáspár személyében, akit a kormány – egy gyorstalpaló katonai kiképzés után – „haderőreformmal” bízott meg, ő pedig, mint szorgalmas pártmegbízott, végrehajtja.

A folyamat politikai oldaláról tudni kell, hogy a katonai-rendészeti beszerzéseket 2018 óta mentesítették a közbeszerzési eljárások alól, azóta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti biztosságának tagjai sem tudhatják pontosan, hogy mit és mennyiért vásárol az állam, és amit mégis tudhatnának, az is nemzetbiztonsági adat, aminek kifecsegése a sarki sörözőben is súlyos bűncselekmény. A „reform” lényege éppen a nagyarányú beszerzés, amihez szokás szerint lényegében korlátlan pénzek állnak rendelkezése. Csak, hogy érzékeljük, milyen összegekről beszélünk: Maróth intézménye 1300 milliárd forintért rendelt német szárazföldi járműveket, többek között 59 Leopard harckocsit. Tudni kell, hogy maga a vásárlás és ez az összeg csupán a kezdet, hiszen ennyi tankot üzemeltetni és karbantartani kell, pénzt áldozni a személyzet kiképzésére és továbbképzésére, valamint hadgyakorlatokon próbára tenni a képességeiket. És mintha mindez nem lenne elég, a kormány szerény 60 milliárd forintot öl egy dúsgazdag német fegyvergyár, a Rheinmetall magyar egységének építésébe, a propaganda szerint ezzel „munkahelyeket teremtve”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.