2021. július 15., csütörtök

FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2021.07.14.


TARTALOM

A SZERK.

A SZERK.
Közelítő igazság

Hazánkat nem csak az UEFA árulói kúrogatják, a múlt héten az Európai Parlamentben is téma volt Magyarország, és nem száz százalékban dicsérőleg, most hétfőn meg az derült ki, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány terveit az uniós válságkezelő pénzügyi alapból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapból (Recovery and Resilience Fund, RRF) nekünk szánt, durván 2500 milliárd forintnyi ingyenpénz felhasználására vonatkozóan.

A SZERK.
Az ellenség közelsége

Buzifejű – megvan ez a kifejezés? Minden­esetre nem haszontalan megjegyezni, ha ugyanis Magyarország kormányának – úgy egy hónapja szakadatlan – magvetői igyekezete termőre fordul, bőségesen lesz módunk találkozni vele. És azt megemlegetjük.

PUBLICISZTIKA

MÉLYI JÓZSEF
Donnarumma és Internacionálé
A futball-Eb tanulságai

A kezdet már a múlt ködébe vész. Az emlékezetből dalfoszlányok bukkannak elő, üvöltések visszhangjai, fekete pólós emberek meg félmeztelen tetováltak vonulásának képtöredékei. A helyszín a Felvonulási tér, a régi május 1-jékhez képest a fekete kórus visszafelé, negatívban vonul: nemzetivé lesz holnapra a világ.

ERDŐS ATTILA
Oltodiglan
Vége van-e a járványnak?

A címbe emelt egyszerű kérdésre egyszerű igennel vagy nemmel nem, hanem csak „tudósosan” lehet válaszolni – vagy­is rengeteg feltételes móddal, amitől a legtöbb embernek megfájdul a feje. Ráadásul a válasz attól is függ, hogy az egyén vagy a közösség szempontjából vizsgáljuk a kérdést.

MONOSTORI TIBOR
A magyar Wallenberg: legenda vagy valóság?
Soos Géza élete és műve

Soos Géza életpályája újabban jelentős figyelmet kapott, és a második világháborús hős alakja szinte legendává magasztosult. Vajon mennyire hiteles és valósághű ez a kép? A választ nem könnyíti meg egy kiadatlan svájci kézirat, amelyet e hasábokon ismertetünk először, és amelyben Soos részletesen ír a „zsidókérdésről”.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Minden titkok nyelvei

Márciusban megjelent írásom, az Argó és társai mintha felkeltette volna egyesek érdeklődését. Kaptam pár Facebook-üzenetet, s az egyik olvasóm kérdései az ún. „titkos” nyelvekre vonatkoztak.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A meggyilkoltak legalább ide visszatérnek”
Szilágyi Csaba, az OSA munkatársa, a Srebrenica Emlékközpont Levéltár tanácsadója

Huszonhat éve zajlott le a II. világháború utáni Európa legsúlyosabb háborús bűntette, a több mint nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai tömeggyilkosság. Az áldozatok azonosítása negyed század elteltével is tart, miközben egyre erősebb a népirtást tagadók hangja a szerb és a nemzetközi politikában.

DONALD TUSK HAZATÉRT
Utánam, srácok!

Fehér lovon megjelent a megmentő, az egyetlen, aki le tudja győzni Kaczyńskit? Vagy csak egy lejárt szavatosságú, öreg motoros próbálkozik Varsóban, mert Brüsszelben már nincs rá szükség?

BELPOL

A TÖRVÉNYEREJŰ HOMOFÓBIA HATÁSAI AZ OKTATÁSBAN
Négy fal közé zárni

A kirekesztő, kizárólag a heteroszexualitásra koncentráló szex­edukáció pusztító hatással lehet az LMBTQ-fiatalok mentális egészségére, a nemrégiben elfogadott melegellenes törvény értelmében mégis ez vár rájuk Magyarországon.

A HOMOFÓBTÖRVÉNY HATÁSAI A MÉDIÁRA
A törvény ököljoga

Úgy lépett hatályba a nemzetközi színtéren is botrányt kavart homofóbtörvény, hogy a legfőbb magyar média­szabályozási hatóság nem tudja, hogyan alkalmazható a gyakorlatban. A következmények beláthatatlanok.

AGGÁLYOS BUZGALOMMAL GYŰJTI A KORMÁNY A SZEMÉLYES ADATOKAT
Családlátogatás

Lassan elközeleg a pillanat, amikor a Nagy Testvér nem csak a szolgálatában állókról, de rokonaikról is mindent tudni fog. A Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvényt még tavaly fogadták el, végrehajtása szeptember végéig esedékes – a több százezer embert érintő jogszabály súlyos alapjogi aggályokat vet fel.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Tükörben
Mefisztó

A nyitójelenet zsidóviccei Alföldi Róbert előadásában kifejezetten viszolyogtatók. Mondjuk, direkt (sajnos a megoldást a Mohácsi testvérektől már láttuk a Dohány utcai seriffben). Ezen az estén egyébként minden „direkt”, a szexjelenetektől kezdve az aktuálpolitikai utalásokon át Mefisztó gonoszságáig. De vajon jót tesz-e a produkciónak, hogy mindent szájba rág?

KÖNYV
Az igazmondás megkísértése
Keresztury Tibor: Hűlt helyem

Az igazat nem lehet megmondani. Igazuk van a konstrukcionistáknak, akik azt állítják, hogy minden tény és igazság nyelvi konstrukció, mégis tévednek, mert vannak tótumfaktumok, amelyekkel a nyelv sem tud mit kezdeni.

KIÁLLÍTÁS
Bukásunk lapjai
Doom

Miért megy el valaki egy olyan kiállításra, amelynek már a címe is lelombozó, és ahol feltehetően a képébe nyomják a balsors, bukás, végzet, pusztulás megannyi válfaját? Nyilván a kiállító művészek miatt.

LEMEZ
„Ez nekem majdnemhogy ugyanaz”
Dresch Quartet: Árnyékban; Dresch Vonós Quartet: Ongaku

Amióta egyszerre jelent meg a két lemez – egy Dresch Mihály jazzkvartettjével, egy meg a népzenei együttesével –, azóta keresem a választ, hogy mi ennek az üzenete?

KÖNYV

POETA.DOC
A költő és a fészkes fene

Heltai Jenő: Csavargó

INTERJÚ
„Elbújna az ember”
Keresztury Tibor író, szerkesztő

Irodalomkritikusként, folyóirat-szerkesztőként indult a pályája, aztán a kritikák, tanulmányok, esszék írását felváltotta az az egyedi tárcaforma, amelyet épp itt, a Magyar Narancsban kezdett el írni. Első regénye megrázó élet- és halálvallomás. Erről kérdeztük.

FILM

INTERJÚ
„Szolidárisak vagyunk önökkel”
Tilda Swinton színész

A magyarországi homofóbtörvény a Thatcher-kormány melegellenes intézkedésére emlékezteti, Pedro Almodóvarban a spanyol unokatestvérét látja, Tarr Béla és Wes Anderson is nagy hatással volt rá. Az Oscar-díjas színészt Cannes-ban értük el telefonon, ahol több filmje is szerepel a fesztiválon.

INTERJÚ
„Ha Biszku Béla élne”
Thuróczy Szabolcs színész

A korlátozások feloldásával rászakadtak a munkák, sorozatot forgat a Spektrummal, játszik az HBO Besúgó című új szériájában, megcsinálták Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvének adaptációját, de legújabb filmje, a mérsékelten ígéretes című Becsúszó szerelem is épp most kerül a mozikba – ez adta a beszélgetésünk apropóját.

TÉVÉSMACI
Kiskalapom zergetollas

Sztupa és Troché kalandjai

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Hogy a kifutón belül maradjak”
Filó Vera grafikus, színháztörténész, drámaíró

Képregényes művészkönyvek, hétköznapi hősök, kukabúvárok, porcicák és angyalok a főszereplői Filó Vera új kiállításának. Kísérletező drámaírásról, az ikonfestészet szabadságáról és a figyelemzavar megszelídítéséről is beszélgettünk vele.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Kedves kém

Új lakó érkezik az idősek otthonába, fess úriember, testileg-szellemileg friss, ápolt nyolcvanas.

VISSZHANG: KÖNYV
Lawrence Schimel, Elīna Brasliņa: Micsoda család!

Egy átlagos reggelen, amikor a többiek még alszanak, a kisfiú felkel, kimegy a konyhába, a cicája követi.

VISSZHANG: LEMEZ
Szumper Ádám: The Journey

Első szólóalbumát készítette el az 1993-as születésű dobos, akit egyebek mellett a Besh o droM-ból, vagy a Vibe-ból lehet ismerni.

VISSZHANG: FILM
Hang nélkül 2.

A Hang nélkül első részével John Krasinski elérte, ami keveseknek sikerült multiplex mozikban: befogta a nézők száját.

VISSZHANG: LEMEZ
LoneLady: Former Things

Julie Campbell, azaz LoneLady az öt-hat éves alkotói ciklusok híve, és e hozzáállást inkább megfontoltnak, mint lustának neveznénk.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A félelem utcája 1. rész: 1994

Egész karriert épített R. L. Stine amerikai író a gyerekek rémisztgetésére.

VISSZHANG: KÖNYV
Pál Sándor Attila: Rokonok

Elég magas labda az elmért címválasztás, nem is csapnánk le, de azt azért megjegyeznénk, hogy e karcsú novellagyűjtemény szövegei inkább Kosztolányi, Karinthy, sőt akár Mikszáth kisprózájával mutatnak némi rokonságot.

VISSZHANG: FILM
Fekete Özvegy

Végre megtudhatjuk, mi történt az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között.

ZENE

RÉS A PRÉSEN
„Mi magunk is rajongunk”

Kokas Katalin hegedűművésszel, a Fesztivál Akadémia művészeti vezetőjével beszélgettünk

MI A KOTTA?
Fennköltségnek hitte

Klasszikus zenei programajánló a 2021/28. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/28.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/28.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/28.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

RIPORT

16 ÉVES FIÚ TRAGÉDIÁJA A BOTFAI ZÁRT FIÚINTÉZETBEN
„Eltemettem az igazságot”

Meghalt egy 16 éves fiú május 7-én az Emmi által fenntartott zalaegerszegi (botfai) zárt fiúintézetben. A hivatalos vélemény szerint öngyilkos lett, de édesanyja szerint a halál időpontja és helyszíne körül nyugtalanítóan nagy a bizonytalanság.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Almás pite helyett

Omlós sárgabarackos galette

KERTÉSZ LESEK

Fehér Fregatt – Agárd

Az agárdi vasútállomás után a Velencei-tó megszűnik a közönséges nyári élvezetek terepe lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.